Palkovics: egyetemek és főiskolák szűnhetnek meg

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Valamilyen formában azonban továbbra is fennmaradhatnak. Egyes karokat más intézményekbe olvasztanak be. A felsőoktatási államtitkár szerint a cél a versenyképesség, illetve a korábbról maradt anomáliák kiküszöbölése.


Komoly változásokat jelentett be Palkovics László felsőoktatási államtitkár, nagyobb részt megerősítve a korábbi találgatásokat és a híreszteléseket:
  • Mai formájában megszűnne a Nyugat-magyarországi Egyetem: a soproni karok önálló intézményként működhetnének tovább, önállóak lesznek a szombathelyi karok is, kiegészülve esetleg műszaki és informatikai képzéssel.
  • A mosonmagyaróvári kart a győri Széchenyi István Egyetembe integrálnák, ugyanúgy, ahogy az Apáczai Csere János Kart is.
  • Az állatorvosi kar kiválhat a Szent István Egyetemből (SZIE), és önálló egyetemként folytathatná tovább.
  • Létrejöhet a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola főiskola fúziója, kiegészülve a jászberényi pedagógusképzéssel.
  • A Szolnoki és a Kecskeméti Főiskola szintén összeolvadhat.
  • A Budapesti Corvinus Egyetem agrárkarai leválhatnak, és a gödöllői SZIE részeként működhetnének tovább (ahogy ezt a VS.hu már májusban megírta).
Az államtitkár egy újságírói kérdésre azt válaszolta, a Corvinus budai campusa megmarad, nincsen tervbe véve a megszüntetése, sőt, a SZIE egyéb képzéseit is oda integrálhatják.

Az intézmények átalakításáról augusztus végén várható végleges döntés, addig kell az érintett egyetemeknek, főiskoláknak stratégiájukat,, üzleti terveiket kidolgozniuk.

A változásokat úgy időzítik, hogy azok csak a jövő év szeptemberétől felvett hallgatókat érintsék. Akik most szeptembertől kezdik meg az érintett helyek egyikén a tanulmányaikat, azoknak csak az lesz a különbség, hogy más intézmény neve lesz feltüntetve a diplomájukban, mint amelyben elkezdtek tanulni.


Palkovics szerint a kormány célja, hogy jobban működő, nemzetközi környezetben versenyképesebb intézmények jöjjenek létre. Az államtitkár szerint a korábbi integráció után sok intézményben fennmaradtak működési anomáliák ezeket kell kiküszöbölni, illetve vannak intézmények – például a gyöngyösi vagy a szolnoki főiskola – ahol a hallgatói létszám csökkenése nem biztosítja a gazdaságos működést, ezért kell integrálni a képzéseket.

Az állatorvosi kar viszont épp azért lehet önálló intézmény, mert képes megállni a saját lábán: nemzetközileg is jegyzett képzést folytat, a hallgatók 60 százaléka külföldi, a költségvetése 80 százalékban a saját bevétel.

Egy kérdésre válaszolva Palkovics nem tudta megmondani, mekkora megtakarítást jelenthet az államnak az átszervezés, mert ez csak az üzleti tervek elkészülte után derül ki. Az államtitkár ugyanakkor úgy fogalmazott: nem önmagában a megtakarítás a cél, hanem úgy alakítanák át a struktúrát, hogy az egyetemek felhasználhassák a megtakarításokat. Elbocsátásokra állítólag nem kell számítani.

A VS.hu hiába kérdezte a minisztert arról, hogy kik és milyen megfontolások alapján indítanának magán üzleti főiskolát. Bár júniusban már kormányhatározat született arról, hogy egy épületet is átadnak erre a célra, az most sem derült ki, hogy kik állnak a terv mögött. Palkovics csak annyit mondott: olyanok, akik üzleti lehetőséget látnak egy ilyen képzésben.