A felejthetetlen Kobe Bryant, és a hatodik hatvanas

Fotó: Getty Images / Rob Carr

-

Kobe Bryant, azaz a Black Mamba még egyszer utoljára lecsapott a búcsúmeccsén: 60 ponttal, fantasztikus gálaelőadással és meccsnyerő teljesítménnyel köszönt el a Staples Centertől, a Los Angeles-i közönségtől, az NBA-től és a világ összes szurkolójától. A 60 pluszos meccsei felidézésével tisztelgünk előtte.


2016. április 13-án a Golden State Warriors megdöntötte a legendás Chicago Bulls 1995-96-os NBA-csúcsát, és 73-9-es győzelmi mutatóval zárta az alapszakaszt, azonban ezt a hírt elhomályosította Kobe Bryant, aki búcsúmeccsén közel 38 évesen 60 pontot dobott, és olyan utolsó hárompercet produkált, amit legjobb éveiben. A csarnok természetesen felrobbant. Ez volt a hatodik olyan meccse a Black Mambának amikor hatvan pont fölött termelt egy meccsen. Ezekből Jordannek csak öt volt egyébként.Miután kipityeregtük magunkat, felidézzük, mikor és hogyan jutott 60 pont fölé a Lakers legendája pályafutása során: 2005. december 20., Los Angeles Lakers – Dallas Mavericks: 62 pont.

33 perc alatt (!!!) szerzett 62 pontot, csak a harmadik negyedben 30-at, a negyedikben pályára sem lépett. Három negyed után ő egymaga 62-61-re vezetett a teljes Mavericks ellen. Ez volt az első ilyen eset a 24 másodperces támadóidő bevezetése óta. Az ellenfél sem akárki volt, a Dirk Nowitzki által vezetett Dallas bejutott 2006-ban a fináléba, a végeredmény 112-90 a Lakersnek.2006. január 22., Los Angeles Lakers – Toronto Raptors: 81 pont.

A 62 pontos meccs után alig egy hónapot kellett várni arra, hogy Kobe 81 pontos karriercsúcsot dobjon. Hogy elhelyezzük ezt a teljesítményt a kosárlabda térképén: egyetlenegy játékos dobott ennél több pontot, Wilt Chamberlain 100-at még 1962-ben, de akkor ő annyira dominálta a palánk alatti teret, hogy nem volt olyan nehéz dolga. Az újabb korszakban David Robinson 71 pontja volt előtte a rekord, amit azért dobattak vele 1994-ben, hogy pontkirály lehessen Shaquille O’Neal előtt. Michael Jordan csúcsmeccsén 69 pontra volt képes. Egyébként a félidőben még a Raptors vezetett 14 ponttal, végül azonban 122-104-re nyertek Bryanték, nagyon megnyerték a harmadik negyedet.2007. március 16., Los Angeles Lakers – Portland Trail Blazers: 65 pont.

A Portland ellen hétmeccses vereségsorozatot szakított meg a Lakers, amikor Bryant 65 pontot dobott, a második legtöbbet karrierje során. Ezzel egy újabb emlékezetes széria indult el, amiről a következő bekezdésben írunk majd többet. Bár Zach Randolph próbálkozott (31 pont), a negyedik negyedben 24 pontot szerző Koberól szólt az este, és a 116-111-es győzelmet elérő Los Angeles-iekről.2007. március 22., Memphis Grizzlies – Los Angeles Lakers: 60 pont.

Hat nappal később Memphisbe látogattak az aranysárga lilák, Kobe a két meccs között 50 pontot dobott a Minnesota elleni győztes meccsen. A Memphis ellen azonban 60 pontot szerzett, újra nyertek 121-119-re, az NBA történetének negyedik játékosa lett, aki három meccsen dobott egymás után legalább 50 pontot. Ezt megfejelte egy nappal később azzal, hogy a New Orleans kosarát 50-nel terhelte meg, amivel négymeccsesre nyújtotta sorozatát, és erre korábban csak Wilt Chamberlain volt képes.2009. február 2., New York Knicks – Los Angeles Lakers: 61 pont.

Az Egyesült Államok két legnagyobb piaca New York és Los Angeles, előbbi kirakatcsapata a Knicks, utóbbié a Lakers, a kosárlabda első számú szentélye pedig egyértelműen a Madison Square Garden Manhattanben. No, mi következik ebből? Az, hogy Kobenak ott is le kellett tennie a névjegyét. 61 pontot dobott egy 126-117-re megnyert meccsen. A teljesítményét látva a Knicks közönsége is MVP-címet követelt az ellenfél sztárjának. Kobe előtt soha senki nem volt képes ennyi pontot szerezni a Madison Square Gardenben. Az előző rekord természetesen Michael Jordané volt 1995-ből, azóta a Knicks sztárja, Carmelo Anthony 62-re javította ezt a csúcsot. Fontos adalék, hogy az aranysárga-lilák 2009-ben hét év után értek fel újra a liga csúcsára az Orlando Magic elleni fináléban, de az MVP LeBron James lett.Hat felejthetetlen meccs, amelyek miatt biztosan emlékezni fogunk Kobe Bryantre. A Sport1-en április 15-én 19:30-kor kezdődő Trash Talkban természetesen kiemelt téma lesz a Legenda és a 60 pontos búcsúmeccse, de a Warriors rekordja, az NBA szombaton startoló és az NHL már futó rájátszása is szóba kerül. Szaniszló Csaba műsorvezető a Dávid Kornél, Szuper Levente, Tőrös Balázs szakértőhármassal várja a nézőket.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!