A fél világ ezt csavarja

Fotó: MTI / Komka Péter

-

A befőttesüveg zseniális találmány, és nagyon úgy tűnik, hogy a kamrák sötét polcairól hatalmas lendülettel érkezett meg a mindennapokba. Miért őrül meg újabban mindenki a csavaros üvegekért?


Ahányszor meglátogatom a szüleimet, eljön a pillanat, amikor anyám jelentőségteljesen feláll, kinyitja a kamra ajtaját, és büszkén körbemutat a lekvároktól, befőttektől és savanyúságoktól roskadozó polcokon. És aztán elkezd pakolni, az üvegek pedig minimális energiabefektetéssel (csak fel kell cipelni őket) menetrendszerűen megjelennek az én polcomon. Ugyanezt csinálta a nagymamám is, aki valószínűleg ugyanezt látta a dédnagymamámtól. Ebben a láncolatban én nyilvánvalóan anomáliának számítok, mert bár már próbálkoztam befőttesüvegek élelmezési céllal való megtöltésével, ez korántsem rendszerszintű tevékenység az életemben. Fel kellett ismernem azonban, hogy ezzel nemcsak a nagyanyai/anyai örökséggel megyek szembe, hanem az éppen aktuális trenddel is. A befőttesüveg ugyanis olyan lendülettel tért vissza a mindennapokba, mint a fehér tornacipő.


Now this is the kind of ocean I could go swimmin' in!! #masonjars #ballmasonjar

Posted by Rusted Roots on Friday, August 22, 2014

Ha beütjük a Google keresőjébe a befőttesüveg angol megfelelőjét – mason jar, a név eredetéről hamarosan szót ejtünk –, beláthatatlan mennyiségű oldalt kínál fel nekünk, köztük sok olyat, amely már-már áhítattal dicséri a sokoldalúságát, az újrahasznosításból eredő környezettudatosságát, a letisztultságát és az esztétikáját.

Nálunk még elsősorban „szezonja” van, vagyis főleg nyáron szembesülünk a befőttesüveg-dömpinggel, és ennek megfelelően a befőzéssel azonosítjuk. Pedig ha kicsit is más szemmel nézünk az üvegiparnak erre az egyszerűségében sokoldalú termékére, egy új világ tárul elénk.Próbálta már?

Rögtön itt az első trükk, amelynél megbicsaklik az ellenállás a kreatív felhasználással szemben, már ha van ilyen: a befőttesüveg-saláta. Elsőre hülyén hangzik, aztán amikor kiderül, hogy ez nem is salátabefőtt, akkor másodikra is. De amikor az átlátszó üvegen át megmutatkozik a lényeg, egyből átjön a zsenialitása is. Az üveg ebben az esetben egy hordozó, a felépítése pedig tökéletes annak kivédésére, ami a salátaevés élményét könnyen hazavághatja: a szottyadáséra. Az egésznek a lényege, hogy a hozzávalókat megfelelő sorrendben rétegezzük: legalulra kerülnek a nehezebb dolgok és a salátaöntet, és ahogy haladunk felfelé, jöhetnek a könnyebb alapanyagok, az egésznek a tetejére pedig a salátalevelek. Ebédidőben pedig csak ki kell cuppantani az egészet az üvegből, a kollégák legnagyobb ámulatára.

Amerikában és Japánban már teljes erővel tombol az üvegessaláta-őrület, teljes joggal: időt lehet spórolni vele, egészségesen lehet étkezni, és a végeredmény még az esztétikai kihívásoknak is megfelel. Valahogy így néz ki az, amikor az egészségtudatosság és a környezettudatosság találkozik a praktikummal.Az őrület mára már olyan méreteket öltött, ami a vállalkozói fantáziát is megmozgatta. Chicagóban például már automatákból is hozzá lehet jutni egy jól megkomponált befőttesüvegnyi zöldséghez vagy gyümölcshöz, az ötlettel jól járnak a helyi termelők és az egészséges étkezést szem előtt tartó fogyasztók is.Meg kellett küzdeni érte

A befőttesüveget ma magától értetődőnek vesszük, pedig ha belegondolunk, zseniális találmány, és az emberiség jelentős energiákat fordított a létrehozására. Mint sok más emberi teljesítményt, ezt a kreativitást is a háború mozgósította, és egy hadvezérre volt szükség, hogy egyáltalán felismerje a szükségességét. 1795-ben Napoleon a francia hadsereg nevében 12 ezer frankot ajánlott fel bárkinek, aki előáll az élelmiszerek tartósításának a praktikus (azaz háborúban is hasznosítható) formájával. Addig ugyanis inkább csak szárítással, savanyítással és sózással oldották meg ezt az élelmezéstechnikai feladatot, felemás sikerrel.

Tizenöt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a cukrász Nicolas Francois Appert átvegye a pénzjutalmat, miután megalkotta a befőttesüvegek elődjét: hevítéssel, majd hűtéssel kezelte az üvegbe kerülő élelmiszert, majd viasz és drót kissé macerás kombinációjával zárta le az egészet egy ma már élelmiszer-biztonsági szempontból kifogásolható módon. A technológia viszont kiállta az idők próbáját, hiszen lényegében ma is így tesszük el a befőtteket, azóta csak az eszközeink fejlődtek.


befőtt, befőttes üveg, dunsztosüveg, üveggyár


Appert 1810-ben lépett a nyilvánosság elé a módszerével, de 1858-ig kellett várni a következő kreatív ugrásra. Ez már olyan jól sikerült, hogy angol nyelvterületen a mai napig annak az embernek a nevével azonosítják a befőttesüvegeket, aki szabadalmaztatta: így lett John Mason után mason jar. Ő volt az, aki menetekkel látta el az üveg száját, és csavarható fedelet álmodott rá, amivel az újrahasznosítás előtt is megnyitotta az utat. Mason 1869-ben egy kivehető gumigyűrűvel tette még biztonságosabbá az üveg lezárását. Mason szabadalma 1879-ben járt le, onnantól más gyártók is előálltak a maguk változataival, és megkezdődött a befőttesüvegek diadalútja. A történet szomorú leágazása, hogy John Mason soha nem gazdagodott meg a találmányából, sőt koldusként halt meg 70 éves korában, New Yorkban.

Mason a találmányával nagy szívességet tett az emberiségnek, a befőttesüveg megjelenése előtt ugyanis a tartósítás inkább orosz rulett volt: vagy sikerült, vagy nem. Mason üvegével viszont sokkal könnyebb lett átvészelni az ínséges időszakokat.


befőtt, befőttes üveg, dunsztosüveg, fűszer,


Nem véletlen, hogy a befőttesüvegek népszerűségi görbéje előbb a gazdasági világválság, majd a második világháború idején ívelt felfelé. Az amerikaiak 1939 és 1949 között több mint 3 millió befőttesüveget vettek.

A hűtők és mélyhűtők megjelenése némileg betett népszerűségének: ki bajlódna a befőzéssel, ha egy mozdulattal be lehet hajigálni a zöldséget és a gyümölcsöt a mélyhűtőbe? Közben eltelt pár évtized, jött egy újabb válság, kicsit nem figyeltünk oda, és a befőttesüvegek kis túlzással mindenhol megjelentek. Az Egyesült Államok legnagyobb befőttesüveg-gyártója, a Ball 130 éve van a szakmában, a legsikeresebb éve mégis a 2013-as volt.


Megtöltötte? Mutassa meg!

A befőttesüveg ellenállhatatlan menetelésének az érzékeltetésére elég, ha végiggörgetünk egy Pinterest-oldalt, és tényleg olyan érzésünk lehet, hogy ez az emlékeinkben csak a kamrákban egyeduralkodó háztartási tárgy egyszerűen mindenütt ott van, és az tényleg a legkevesebb, hogy lekvárt tesznek el benne. (Egyes felvetések szerint az egész Pinterest-birodalom befőttesüvegekre épült.)

Közben a blogok is felpörgették a „csináld magad” kultúrát, amelynek az egyik legfontosabb alapanyaga lett a befőttesüveg. Csipkés váza befőttesüvegből? Olajlámpa? Ceruzatartó? Hógömb? Gyertyatartó áramszünet esetére? Az alkotó kreativitás nem ismer határokat, ha befőttesüvegről van szó.


🚕🌲❄#diy #imback #winterdiy #masonjars #masonjardiy #crafty #cute #roomdecor

A photo posted by do it yourself 🔨 (@hashtag_diy) on


Lehet belőle lámpás, cukortartó, szappantartó, csipesztartó, lehet festeni, ragasztani, csillámosítani, lehet fontos kelléke esküvőknek, bababuliknak, koktélpartiknak és nemzeti ünnepeknek. Olyannyira lemászott a spájz polcairól, hogy ma már éttermek, bárok és kocsmák kínálják a koktéljaikat és a limonádéikat befőttesüvegben. (Az élményt már közel hozta néhány hely. )

És persze megteremtette a maga receptuniverzumát is, és a konyhában is új szerepet kapott. Gondolták volna, hogy sütni is lehet benne?De miért?

Az egykor talán jellegtelennek tartott üvegek újonnan kirobbant népszerűségére több magyarázat is létezik, és a felemelkedésüket elősegítő tényezők közül sok már most szinte kiszúrja a szemünket, ha körülnézünk, így várható, hogy hamarosan a minket körülvevő tereket is elkezdik majd kitölteni a befőttesüvegek a legmeghökkentőbb formákban.

Egyre többen teszik fel például a kérdést, hogy mit eszünk, és milyen áron esszük. Ezek a tépelődések hívták életre a termelői piacokat, az 50 kilométeres körzetben biosárgarépát kutató tudatos vásárlókat és a nyári befőzési őrületet is. Kiütötték az emberek kezéből a műanyag szatyrokat, és szkeptikussá tették őket a műanyag tárolókkal szemben – ezen a ponton pedig belép a képbe a befőttesüveg, amely például a munkahelyi ebéd hordozójaként tökéletesen képes helyettesíteni a műanyagot.


befőtt, befőttes üveg, dunsztosüveg


Persze minden változáshoz szükség van valamiféle inspirációra, és kevés olyan dolog van, ami jobban megdobná a befőttesüvegek népszerűségét, mint egy pénzügyi válság. Ha azt vesszük, hogy 100-150 évvel ezelőtt a befőttesüvegek adott esetben a túlélést jelentették, érthető, hogy a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság miatti létbizonytalanságban az emberek egy olyan otthonosnak és biztonságosnak tűnő tárgyban kerestek menedéket, mint amilyen a befőttesüveg.

Sokat segített az is, hogy a környezettudatosság és a fenntarthatóság gyanús macerából menő életstílus lett. Ez a fajta érzékenység teremtette meg a környezettudatos pólók, az újrahasznosítható vizespalackok és bevásárlószatyrok iránti keresletet, és készítette elő a terepet a befőttesüvegek előtt. Az is kedvez az üvegeknek, hogy egyre többen vannak azok, akiknek fontosnak tűnik a helyi gazdálkodók támogatása – gondoljunk csak bele, micsoda hívószó lett a termelői piac. És amíg a hipszter és a vintage is hívószó lesz, biztosak lehetünk benne, hogy az új szerepeivel és az új ruháival velünk marad a befőttesüveg is.