A feketék elleni rendőri túlkapások szétfeszítik az Egyesült Államokat

Fotó: MTI/EPA / ANDREW GOMBERT

-

Egy feketének kilencszer nagyobb esélye van, hogy lelövi a rendőr. A dallasi rendőrgyilkosságok különösen feszült és felfokozott pillanatban történtek.


A dallasi merénylők a rendőri brutalitás ellen szervezett tüntetést választották arra, hogy csapdát állítsanak a rendőröknek, és tüzet nyissanak rájuk. Az Egyesült Államokban a rendőrség és az afroamerikai közösség viszonya már évek óta feszült és az internet révén az incidensekről gyorsan értesül a közvélemény.

Kedden Minnesotába, szerdán Louisianában lőttek agyon fehér rendőrök feketéket. Az áldozatokról tudni vélték, hogy volt náluk fegyver ám egyikük sem szegezett fegyvert a rendőrökre. Az áldozatokkal több lövéssel végeztek, ráadásul a lövöldözésekről a szemtanúk felvételeket tudtak készíteni.


Kegyetlen statisztika

A rendőrök áldozatainak a száma eddig az 509-et éri el, egy tavalyi összesítés alapján pedig 1152 ember halt meg az Egyesült Államokban különböző rendőrségi akciókban. Az áldozatok 30 százaléka volt afroamerikai - miközben az USA lakosságának 13 százaléka fekete. Az incidensek 97 százalékában nem emeltek vádat rendőrök ellen.

2015-ben a fiatal fekete férfiak kilencszer nagyobb valószínűséggel lehettek rendőri túlkapás áldozatai, mint más amerikai állampolgárok írta a The Guardian. Az Egyesült Államokban a 15 és 34 év közötti feketék a lakosság 2 százalékát alkotják. Mégis, a rendőri túlkapások áldozatainak 15 százaléka ebből a korosztályból kerül ki.


A rendőri brutalitás ellen tüntetéssorozatok indultak, először a Louisiana állambeli Baton Rouge-ban, ahol kedden egy földön fekvő fekete férfit öltek meg több lövéssel írta a Daily Mail. A rendőrök azt állítják, hogy bejelentésre érkeztek a helyszínre. A telefonáló szerint egy férfi fegyverrel a kezében fenyegetőzött egy bolt előtt. A bolt tulajdonosa viszont csak a rendőrökkel folytatott hangoskodásra lett figyelmes.

Az esetről több felvétel is készült. Ezeken látszik, hogy két rendőr egy férfival dulakodik a bolt előtti parkolóban, majd a fekete férfit leteperik a földre. A földön tovább folytatódik a dulakodás, majd az egyik rendőr felkiált, hogy: „fegyver van nála" majd több lövést eresztenek közvetlenül a fekete férfi mellkasába.

A kisbolt tulajdonosa közelről dokumentálta a dulakodást. Abdullah Muflahi elmondása szerint nem hallott semmilyen felszólítást, csak a hangoskodásra ment ki a boltja elé. Majd előkerült egy másik felvétel is, amin látszik, hogy az egyik rendőr kiemeli a fegyvert a fekete férfi zsebéből, miután már többször rálőttek.

Az agyonlőtt 37 éves Alton Sterling halálát követően öt gyermek és az élettársa maradt hátra, a rendőröket kényszerszabadságra küldték.A közvéleményt azonban újabb eset foglalkoztatta. Élőben, a Facebook Live-videón keresztül lehetett látni, hogy egy fekete férfi véresen ül egy kocsiban, miután a rendőrök többször is rálőttek. A 32 éves Philando Castile belehalt sérüléseibe számolt be a CBS Minesota. A felvételt a mellette ülő barátnője készítette, a kocsiban a nő a kislánya is ott volt.

A rendőrök igazoltatni akarták a férfit. Ő közölte, hogy engedéllyel tart lőfegyvert, majd a pénztárcájáért nyúlt. A rendőrök közölték, hogy ne mozduljon, de a férfi elmozdult a tárcája felé, amire a rendőrök többször is belelőttek a férfiba.

A felvételen már az látható, ahogy a férfi véres felsővel elterül az autóban, miközben a vele lévő nő meghökkentően higgadtan arról beszél, hogy a rendőrök lelőtték a barátját.

Csütörtökön több amerikai nagyvárosban is tüntetés volt a rendőri erőszak ellen. Utcára vonultak a minnesotai St. Paulban, Chicagóban, New Yorkban, Washington DC-ben, a louisianai Baton Rouge-ban, az oregoni Portlandban.A rendőri túlkapások néhány fekete áldozata

Walter Scott: az 50 éves, fegyvertelen férfi egy közúti ellenőrzés közben elfutott, hátulról lelőtte egy rendőr,

Laquan McDonald: a 17 éves fiú késsel a kezében futott a rendőrök elől, 16 lövéssel lelőtték,

Michael Brown: a 18 éves férfi dulakodott a rendőrrel: hétszer lőttek rá, bár a szemtanúk szerint meg akarta adni magát,

Eric Garner: a 43 éves férfit a rendőr fojtó mozdulattal a földre szorította: az asztmás, túlsúlyos Garner hiába könyörgött, hogy nem kap levegőt, a helyszínen meghalt.