A fekete, szegény, meleg fiú története kapta a legtöbb díjat

Fotó: Getty Images / Jeff J Mitchell / Getty Images / Jeff J Mitchell

-

Brad Pitt cégét, Oliver Stone-t, valamint Ethan Hawke-ot is díjazták Hollywood egyik legjelentősebb eseményén.


Barry Jenkins Moonlight című drámája nyerte el a legtöbb díjat a Gotham független filmdíjak hétfői átadóján New Yorkban. A film, amely egy fekete, szegény, meleg fiú felnövését kíséri végig Miamiban, elhozta a legjobb filmért, a legjobb forgatókönyvért és a legjobb szereposztásért járó elismerést, valamint a közönségdíjat is.

A filmben pályakezdők – Trevante Rhodes, Ashton Sanders és Alex R. Hibert – alakítják Chiron szerepét életének három időszakában. A forgatókönyv Tarell Alvin McCraney színdarabjából készült, és a film egyik producere Brad Pitt Plan B cége.

„Amikor a filmet forgattam, arra gondoltam, hogy öt ember fogja megnézni” – mondta a díjátadón Barry Jenkins rendező. Az alacsony költségvetésű Moonlightot szeptemberben mutatták be, azóta még csak korlátozott körben forgalmazták, ami 8,5 millió dollár jegyeladást hozott, ám az ítészek a független filmek egyik idei legjobbjának tartják.

A jelentősebb díjak közül Casey Affleck hozta el a legjobb férfi főszereplő díját Kenneth Lonergan Manchester by the Sea című filmjében nyújtott alakításáért, a legjobb női főszereplő díját pedig Isabelle Huppert kapta meg Paul Verhoeven Elle című thrillerének főszerepéért.

Huppert meglepődve vette át a díját, csekély lehetőséget adott magának elnyerésére, mivel szerinte a díjat csak amerikaiaknak szokták átadni. „Nagyon amerikainak érzem magam ma este. Nagyon jól érzem magam, igazán nagyon jól érzem magam” – mondta meghatottan.

A díjátadón munkásságáért elismerésben részesült Oliver Stone rendező, Amy Adams és Ethan Hawke színészek, valamint Arnon Milchan producer.

A Gotham-díjátadót tartják a hollywoodi díjszezon első jelentős eseményének.