A fejelésnél is veszélyesebb a durva játék

-

Nem a labdától, hanem az ütközésektől szenvednek agyrázkódást a fiatal focisták.


Az ismétlődő agyrázkódások, agyi sérülések távlati következményeire való tekintettel egyre gyakrabban vetődik fel a fejelés betiltása vagy legalábbis korlátozása az ifjúsági labdarúgásban, de különösen a 14 évesnél fiatalabb focisták körében, ám a Coloradói Egyetem kutatói szerint a fiatal sportolók egészségére sokkal veszélyesebb a durva játék.

A kutatók száz állami és magániskola focicsapatainak sportsérülési adatait elemezték a 2005-2014-es időszakban, amelyben több mint 1000 agyrázkódást jegyzőkönyveztek. Ez alatt az idő alatt mind a fiúk, mind a lányok körében nőtt az agyrázkódások gyakorisága, de mint kiderült, a lányok sokkal gyakrabban szenvedtek sérülést, kiknél átlagosan 5 eset jutott tízezer meccsre és edzésre, míg a fiúknál csupán három.

Az ifjú focisták látszólag többnyire a fejelés eredményeként szenvedtek agyrázkódást, ám a tüzetes elemzés kimutatta, hogy az esetek többségében a sérülés sokkal inkább más játékosokkal való ütközés, mintsem a labda számlájára írható. A fiúk között a durva játék okolható az agyrázkódások 70 százalékáért, míg a lányok esetében ez az arány valamivel több, mint 50 százalékos.

"A játékszabályok szigorúbb betartatásával lényegesen csökkenteni lehetne a labdarúgók által elszenvedett agyrázkódások gyakoriságát" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Dawn Comstock, a Coloradói Egyetem közegészségügyi intézetének munkatársa. A kilencéves vizsgálat eredményeit a JAMA Pediatrics legújabb számában ismertetik a tudósok.