A Fehér Házban magyarázza Obama, miért kell szigorúbb fegyvertartás

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Az amerikai elnök szerint véget kell vetni annak, hogy az Egyesült Államokban gyakoriak a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények.


A Fehér Házban, azok hozzátartozói előtt beszélt az amerikai elnök a fegyvertartás szigorításáról szóló rendeletéről, akik fegyveres erőszak áldozatai lettek. Barack Obama elnök azt mondta, az Egyesült Államok az egyetlen ország a világon, ahol nagyon gyakran fordulnak elő fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények, szerinte ennek véget kell vetni.

"Hiszek az Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítésében (amely biztosítja minden egyes amerikai állampolgárnak a fegyverviselés jogát), ez azonban nem jelenti azt, hogy ne akarnánk szigorítani az ellenőrzésen" - hangsúlyozta.

Obama a beszéd során többször is teret engedett érzelmeinek, szeme megtelt könnyel, hangja elcsuklott, könnyeit törölgette, amikor az egyik fegyveres merénylet gyermekáldozatait emlegette. Példákat sorolt, tragédiákat, amelyek az előző években történtek. "Ennek véget kell vetni" - mondta. "Közömbösekké váltunk" - ismételte meg azt, amit már korábban, más beszédeiben is elmondott.Obama bejelentésére azonnal reagált Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke. "Az elnök intézkedései nem sértik az alkotmány második kiegészítését, de éberek leszünk" - nyilatkozta Ryan.