A Fehér Ház szerint Trump nem fenyegette meg az FBI volt igazgatóját

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Újabb részletek derültek ki Trump és Comey konfliktusáról.


Donald Trump a Twitter-bejegyzésében csak megjegyzést tett, és nem megfenyegette az FBI volt igazgatóját – mondta Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője. Spicert a szokásos napi sajtóértekezletén szinte csak James Comey FBI-igazgató keddi elbocsátásáról, és az azt követő fejleményekről kérdezték.

Spicer többször is megismételte, hogy az elnök nem fenyegette meg Comey-t, majd azt mondta: az elnök nem készített felvételeket a volt FBI-igazgatóval folytatott beszélgetéseiről. „Nincs több hozzátenni valóm" – mondta.

Trump pénteken azt írta: James Comey jól teszi, ha nem kezd kiszivárogtatni információkat a sajtónak, mert csak reménykedhet, hogy nem készültek felvételek a beszélgetéseikről.

A szóvivő nem válaszolt azokra a kérdésekre, amelyek azt feszegették: igaz-e, amit az elnök egy másik bejegyzésében írt arról, hogy rendkívüli aktivitása miatt a munkatársai a sajtótájékoztatókon nem is tudják pontosan közvetíteni a történéseket. "Ezek szerint nem értesül mindenről, ami történik?" – kérdezték Spicert. A szóvivő azt válaszolta, hogy igyekszik mindenről információkhoz jutni, kollégáival együtt éjt nappallá téve dolgozik, de az elnök nagyon aktív, nagyon sok minden történik vele.

Arra a kérdésre, amely Oroszország állítólagos amerikai beavatkozását firtatta, Spicer azt mondta: "egy hamis narratíva ellen harcolunk".

Az amerikai sajtóban újabb részletek derültek ki Trump és Comey konfliktusáról. A CNN szerint Trump akkor haragudott meg Comey-ra, amikor az FBI vezetője nem volt hajlandó hűségnyilatkozatot tenni neki azon a januári vacsorán, amelyről Trump az egyik csütörtöki interjújában említést tett.

Az elnök csütörtökön azt mondta az NBC televíziónak: Comey három különböző alkalommal is megerősítette, hogy ő nem alanya az FBI vizsgálatának. Az egyik ilyen alkalom az a vacsora volt, amelyre beiktatása után néhány nappal hívta meg az FBI igazgatóját.

Erről a januári vacsoráról nyilatkozott az MSNBC televíziónak James Clapper, a hírszerzési igazgatóság, a DNI volt igazgatója, aki egyébként nem volt jelen. Clapper szerint Comey kényelmetlenül érezte magát, mert féltette a saját és az FBI függetlenségét. "De egy elnök meghívását nem lehet visszautasítani" – mondta Clapper.

Clapper a Trump-kampánycsapat és Oroszország közötti vélelmezett összejátszásra is kitért, és módosította álláspontját. Míg a szenátusi meghallgatáson azt mondta, hogy nincsenek bizonyítékok ilyen összejátszásra, pénteken az MSNBC-nek már úgy fogalmazott: lehet erre bizonyíték, de magyarázattal nem szolgált. Szerinte el kell oszlatni a Trump-kormányzat fölött sűrűsödő felhőket.

Közben több amerikai televízió szerint Comey nem tart attól, hogy bármiféle kompromittáló hangfelvételt hoznának nyilvánosságra róla.