A fegyverszünet után megint tüntetnek Kijevben

Fotó: Europress/AFP/Sergei Supinsky

-

Becslések szerint ötezren tüntetnek megint Kijev belvárosában. A több mint 24 órás fegyverszünet után a rohamrendőrök és a tüntetők ismét egymásnak estek. Az ukrán elnök még a fegyverszünet alatt kijelentette, hogy igyekszik mihamarabb megszüntetni az országban az erőszakot, és amnesztiát ígért az őrizetbe vett tüntetőknek.


Több mint 24 órás fegyverszünet után ismét kiújultak az összetűzések péntek este a tüntetők és a rohamrendőrök között Kijev belvárosában. Helyszíni jelentések szerint a parlament és a kormány épületének utcájában a rohamrendőrök fény- és hanggránátokat vetnek be a tüntetőkkel szemben, utóbbiak pedig Molotov-koktélokkal dobálják a rendvédelmieket. Azt nem tudni, melyik oldal kezdte az újabb összecsapást. A lázadók ismét gumiabroncsokat égetnek, hogy a rohamrendőrök ne lássák jól őket a fekete füstben. Becslések szerint mintegy ötezren lehetnek a helyszínen.

Janukovics amnesztiát ígért az őrizetbe vett tüntetőknek

„Mindent meg fogok tenni, hogy lezárjam a konfliktust, és megállítsam az erőszakot” -jelentette ki Viktor Janukovics pénteken az egyházak képviselőivel tartott találkozón. Az ukrán elnök továbbra is folytatná az ellenzékkel való tárgyalásokat, és ennek keretében csütörtökön rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte, hogy azon vitassák meg az ellenzéki tüntetők elleni erőszakos cselekményekért felelős tisztségviselők menesztését. A keddre, január 28-ra tervezett ülésen szó lesz továbbá a január közepén elfogadott, a gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot az ellenzék szerint jelentősen korlátozó törvények módosításáról, és a tüntetésekkel összefüggésben őrizetbe vettek számára adandó amnesztiáról is. Ez eddig 103 tüntetőt jelent. Janukovics szerint az ülésen átalakítják a jelenlegi kormányt, mert az elnök szerint sokkal professzionálisabb kormányzati működésre van szükség. Az elnök azt is kijelentette, hogy a rendőrség és a biztonsági erők törvényesen jártak el a tüntetőkkel szemben. Janukovics pénteken az elnöki hivatal élére kinevezte Andrij Kljujevet, az ellenzék szerint azt az embert, aki tavaly az EU-párti diáktüntetők brutális rendőri szétoszlatásáért felelt. Klujev eddig a befolyásos kormányhivatalnak, a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsnak a vezetői tisztét töltötte be. Az ellenzék nemtetszése ellenére tagja lett annak a kormányzati küldöttségnek, amely a politikai válság rendezését célzó tárgyalásokon vett részt a héten. Egyes források szerint Klujev a kormányzó Régiók Pártja első számú stratégája, befolyásos tagja Janukovics háttércsapatának.


Ez van most Kijevben


-


A tüntetők péntekre az ország négy nyugati városának a megyei adminisztrációs központját foglalták el, másik két városnak a központját egyelőre még nem vették be. Mind Rivnében, mind Csernyivciben büntetőeljárást indítottak a tüntetők ellen állami épület megszállására tett kísérlet vádjával. Itt a tiltakozók boxerekkel, pirotechnikai eszközökkel, Molotov-koktélokkal, füstbombákkal és gázspray-vel támadtak a rendőrségre, a hatóság közlése szerint. Ezenkívül Ukrajna keleti és déli részében is már az utcára vonultak a demonstrálók. Odesszában, Harkivban  és Zaporizzsjában a tüntetők Janukovics elnök és a helyi kormányzók távozását követelték a hatalomból, összecsapásokról nem érkezett hír. Az északkeleti Szumi városának ellenzéki polgármestere és a városi tanács támogatásáról biztosította a kijevi Majdanon a tüntetőket. Közben a lvivi rendőrség megerősítette azt a korábbi sajtóértesülést, hogy a Berkut rohamrendőri alakulat tagjai közül többen felmondtak. A tömeges kilépést az egységből ugyan cáfolták, de elismerték, hogy négyen saját kérésre távoztak a Berkut állományából. A Berkut támaszpontjait Lvivben, Vinnicjában és Krivij Rihben blokád alatt tartják a demonstrálók, és nem engedik onnan ki a rohamrendőröket.


-


-


A német külügyminiszter pénteken a hivatalába hívatta Ukrajna nagykövetét, hogy közölje a német kormány sürgeti a kijevi tüntetőkkel szembeni hatósági erőszak azonnali leállítását és a szabadságjogokat korlátozó törvények felülvizsgálatát.  A német kormány a napokban többször tiltakozott az ukrán kormánynál a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt. Angela Merkel kancellár csütörtökön telefonon közölte Viktor Janukovics ukrán elnökkel, hogy élesen elítéli a kijevi erőszakos cselekményeket, és felszólította az államfőt, hogy kezdjen párbeszédet az ellenzékkel. Közben Stefan Füle EU-biztos pénteken Kijevbe érkezett, hogy a kormány és az ellenzék között közvetítsen, és segítsen csillapítani a feszültséget.


- -