A fedezet sem volt igazi az aranyhamisítással vádolt cégnél

-

Szinte semmit sem érnek a Kézizálog Zrt. széfjeiben tárolt ékszerek, így a bankok 21 milliárd forintnak mondhatnak búcsút. Az aranyhamisítással is gyanúsított cégnél tárolt bizsuk értéke még az értékbecslési díjat sem fedezi - írja a Napi.hu.


A zálogcéget hitelező bankok eddig abban bízhattak, hogy a fedezettel csökkenteni lehet a veszteségeiket. A legutolsó, 2014-es mérleg szerint a CIB Bank 5 milliárd, a Raiffeisen 2,5 milliárd, az UniCredit 3,2 milliárd, a K&H 2,5 milliárd, az OTP 2,2 milliárd, a Sberbank pedig 2 milliárd forintos hitelt nyújtott a Kézizálognak. Ennél kisebb összeget bukott el a Commerzbank és a Széchenyi Bank.

A Kézizálog bedőlése után a hitelezők nem tudtak megegyezni abban, hogy mihez kezdjenek a cég széfjében lévő tárgyakkal. Az MNB által kinevezett felügyeleti biztos pedig csak azt ellenőrizte, hogy darabra megvannak-e az ékszerek. Az értékbecslésre azért nem került sor, mert az eljárás százmillió forintba került volna.

A becslés csak idén ősszel kezdődött el. Ekkor nagyban eltérő becslések láttak napvilágot. Az egyik bank a könyvekben szereplő érték harminc százalékára értékelte a készletet, a Figyelő viszont banki forrásokra hivatkozva csak öt százalékos értékelést írt. A Napi szerint az ár megváltozására logikus magyarázat lehet, ha a tárgyakat már tárolás közben kicserélték vagy ha eleve hamis tárgyakat vettek leltárba.