A fák átültetése csak blöff

Fotó: MTI / Napur Architect Kft.

-

A Ligetvédők szerint nem több mint blöff a Városliget Zrt. állítása, hogy egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezések miatt, és az érintett fákat átültetik.


Öreg fákat nem lehet csak úgy, egyszerűen áttelepíteni, ahogy az álláspontját hirtelen megváltoztató Liget Budapest Zrt. most ígéri. Ha a korábban tervezett kivágás helyett tényleg ezt akarnák most tenni például az egykori Hungexpo területén, a fővárosi Városligetben, akkor egy évet kellene csúsztatni az építkezést, vagy azzal kellene számolni, hogy a fák nem élik túl az átszállítást.

Megyeri Szabolcs kertészmérnök a VS.hu-nak azt mondta, ha bárki megpróbálná áttelepíteni a fákat, akkor minimum egyéves felkészülést igényelne a kiemelés, addig megfelelően kellene táplálni, kondicionálni őket.


Kik akarják megmenteni a fákat?


Sághi Attila, a Liget Zrt. vezérigazgatója a Lokál napilapnak azt mondta: hogy a tiltakozások hatására az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezés miatt. A problémás helyen álló fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül.

Sághi szerint a projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint. Mivel ezek javarészt nem öreg és nem is értékes fák, eredetileg úgy tervezték, hogy kivágják őket.

Megyeri szerint:


„úgy nyilatkozik a vezérigazgató, hogy közben nem ért hozzá, mivel nem ez a szakmája."

Véleménye szerint szakmailag teljesen megalapozatlan a fák átültetésének a terve.


Százéves platánok is veszélyben lehetnek az építkezések miatt


A szakember emlékeztet arra is, a Hungexpo területének már az átépítése sem kezdődött normális körülmények között. Az akkori munkálatokat csak a civil ellenállás tudta megállítani, miközben már akkor több fát megcsonkítottak vagy kivágtak.

Az építkezés nem csak a Hungexpo területén veszélyeztetné a fákat. Az Olof Palme sétány és Városliget-tó mentén 100-200 éves fák is veszélybe kerülhetnek, amikor aláalapozzák az új múzeumot.

A Magyar Tájépítészeti Szövetség szerint elhamarkodták a Városligetben a fakivágásokat, mivel a projekt tájépítésze csak később csatlakozhatott a munkálatokhoz. Időszerűnek és szükségesnek tartják a Városliget felújítását, de az plusz beépítések nélkül is megvalósulhatott volna.