A fagy ment csak meg a poloskától

Fotó: Marton Szilvi

-

A meleg időjárás hozta ide a zöld vándorpoloskát, de az októberi fagyok legalább kora nyárig hibernálják a büdös rovarokat.


Főként a meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában, így Magyarországon; a nagy számú, a lakásokba is „beköltöző”, büdös rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget – mondta Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára az MTI érdeklődésére.

A zöld vándorpoloska az emberre nem veszélyes, de kárt tesz a zöldségekben, gyümölcsökben, például a paprikában, paradicsomban, almában, körtében. Ahogyan az időjárás hűvösebbre fordul, védett helyet keresnek, és így a lakásokban is megjelennek. A „lakásfoglalás” ellen szúnyoghálóval, a növényi kártétellel szemben növényvédő szerekkel lehet védekezni, de a termés folyamatos szedése esetén rovarölő szeres védekezésre már nemigen van lehetőség.

Elszaporodásukat a régióban a kereskedelem, az utazások gyakoribbá válásával a „zsebimport”, valamint az éghajlatváltozás segítette elő – mondta a szakember. A melegebb klíma lehetővé teszi a zöld vándorpoloskák áttelelését, így tavaszi újbóli kártételüket. A nyár közepére, illetve végére szaporodnak fel újra. Ellenük a megelőző védekezés a hatásos: ott, ahol az egyéb kártevők ellen rendszeresen védekeznek, a zöld vándorpoloska sem tud elszaporodni. A zöld vándorpoloskával a továbbiakban is számolni kell, mennyisége pedig az időjárás függvénye. A szintén nagyon büdös ázsiai márványos poloska szintén inváziós kártevőnek számít, de egyelőre még kevesebb van belőle.


Büdös is, ronda is