A Facebookon vitáznak a miniszterelnök-jelöltek

Fotó: AFP / GREG WOOD

-

Szakítva az eddigi hagyományokkal, a Facebookon vitázik majd a júliusi ausztrál parlamenti választások két miniszterelnök-jelöltje. A cél az, hogy minél több ember követhesse nyomon párbajukat.


Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő kedden jelentette be: az ország választási kampányainak történetében először kerül sor online vitára, amely szerinte az első lépés az "innovatív" Ausztrália felé. A kormányzó Liberális Párt politikusa szerint ily módon ausztrálok milliói laptopjukon vagy okostelefonjukon keresztül részesei lehetnek a vitának, és a be is kapcsolódhatnak abba, ami a hagyományos médiában elképzelhetetlen lenne.

A kormányfő már meg is állapodott a Facebookkal és a News Corp Australia ausztrál médiavállalattal a jövő hét elején esedékes vita közvetítésében, Bill Shorten munkáspárti ellenzéki vezető pedig jelezte részvételi szándékát.

Az ausztráliai választási hadjárat során hagyományosan három televíziós vitát közvetítenek a riválisok között. A július 2-i előrehozott parlamenti választásokon induló Turnbull és Shorten a mostani kampány során már két televíziós párbajban vett részt.

A miniszterelnök az általa izgatottan várt újítással kapcsolatban elmondta: a Facebook és a News.com.au az a két felület, ahonnan a legtöbb ausztrál tájékozódik. A vitát más olvasottabb honlapok és tévéadók is sugározhatják majd.