A Facebookon fogadott hűséget az Iszlám Államnak a terrorista

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

A 14 halálos áldozatot követelő kaliforniai lövöldözésért felelős pár női tagja egy Facebook-bejegyzésben, álnéven fogadott hűséget az Iszlám Állam vezetőjének, közölte meg nevezett hivatalos forrásokra hivatkozva a The New York Times és a CNN.


Arra nincs bizonyíték, hogy a terrorista szervezet utasította támadásra a 28 éves Syed Rizwan Farookot és párját, a 27 éves Tashfeen Malikot, akit Szaúd-Arábiából hozott magával.

Az egyik nyomozó azt mondta a The New York Timesnak, hogy valószínűbb, hogy a pár magától radikalizálódott, és nem utasításra cselekedett.

A Facebook-posztot időközben eltávolították. A lövöldözést megelőző napokban a pár több lépést is tett azért, hogy eltüntesse az online nyomait, és emiatt a hatóságok arra gyanakszanak, hogy előre kitervelt támadás történt.

A kaliforniai San Bernardinóban helyi idő szerint szerdán délelőtt (magyar idő szerint kb. este 20 órakor) kezdett lövöldözni egy húszas éveiben járó muszlim pár az Inland Regionális Központ egyik épületében, ahol éppen egy külsős karácsonyi parti zajlott. A partin korábban a pár férfi tagja is részt vett, majd elrohant, és a nővel, felfegyverezve tért vissza. A támadásban legkevesebb 14 ember meghalt, a merénylőket később lelőtték a rendőrök.