A Facebook nem korlátozná Trump ámokfutásait

-

Az amerikai választók közel fele elsősorban a Facebookról tájékozódik.


A belső viták ellenére sem kívánja korlátozni Donald Trump bejegyzéseit a Facebook. Mark Zuckerberg a munkatársak tiltakozásai ellenére sem cenzúrázná az elnökjelöltet, még akkor sem, ha bejegyzései sérthetnek egyes társadalmi csoportokat. A Facebook a kisebbségi csoportokat, etnikumot, vallási hitet sértő megjegyzéseket törli, bár nem érvényesek rá az amerikai elektronikus, nyomtatott és internetes médiumok működését szabályozó testület, az FCC előírásai.

Azonban Trump egyes bejegyzéseit - például azokat, amelyek muszlimok amerikai beutazásának átmeneti betiltásáról szólnak - nem törlik, mint ahogyan azokat sem, amelyeket egyesek gyűlöletbeszédnek minősítenek. Emiatt a Facebook sok belső munkatársa tiltakozott, ám Zuckerberg - a Wall Street Journal szerint - már tavaly decemberben, az elnökválasztási folyamat kezdetekor közölte, helytelen lenne az elnökjelöltségért küzdő politikusokat cenzúrázni. A bejegyzéseket ellenőrző, moderáló alkalmazottak közül sokan felmondással fenyegetőztek.

A Facebok vezetői pénteken egy belső feljegyzésben azt írták, hogy "az elkövetkező hetekben még több olyan információ közlését tesszük lehetővé, amelynek hírértéke van, jelentős, vagy közérdeklődésre tarthat számot, s ezek közzétételét még akkor is lehetővé tesszük, ha sérthetik előírásainkat".

A Facebooknak becslések szerint az idén 300 millió dolláros bevétele van online politikai hirdetésekből, és mindig igyekezett semlegesnek mutatkozni, jóllehet gyakran az a vád éri, hogy a demokratákat favorizálják. Májusban a Gizmodo azt írta, hogy szerződéses munkatársai politikai célokból manipulálják a híreket és a trendekről szóló információkat, ám ezt Zuckerberg tagadta.

A Pew közvélemény-kutató intézet szerint az amerikaiak 44 százalékának a Facebook az elsődleges hírforrása.