A Facebook mégis engedélyezi a világhírű háborús fotó megosztását

Fotó: Sean MacEntee (CC-BY 2.0) / Sean MacEntee (CC-BY 2.0)

-

A heves norvég bírálatok után nem tiltják le azok posztját, akik megosztják a vietnami háború ikonikus fényképét.


A közösségi oldal korábban eltávolította Tom Egeland norvég író bejegyzését, amely "a háborút megváltoztató" hét fotóról szólt. A képek között volt Nick Ut világhírű, Pulitzer-díjas fényképe, amelyen a 9 éves Phan Thi Kim Phúc látható, ahogy meztelenül rohan a kamera felé. A fotó egy amerikai napalmtámadás után készült, amelyben a kislány súlyosan megégett. A Facebook nem helyénvaló tartalomnak ítélte meg a képet, Egeland bejegyzését eltávolította, az írót pedig letiltotta.

Norvégiában heves tiltakozási hullám indult el, pénteken az észak-európai állam legnagyobb lapja, az Aftenposten azzal vádolta Mark Zuckerberg Facebook-alapítót, hogy visszaél hatalmával világszerte. Az Aftenposten saját Facebook-oldalára is kitette a képet, amikor az esetről tudósított. A közösség oldal azonban felszólította a lapot, hogy "törölje vagy takarja ki" a fényképet. A Facebook üzenete szerint a teljesen meztelen nemi szerveket, fenekeket vagy női mellet ábrázoló képeket eltávolítják a közösségi oldalról.
Megszólalt Erna Solberg norvég kormányfő is. Facebook-bejegyzésében dicsérte, hogy a közösségi oldal és más médiumok nem engedik megjelenni a nem helyénvaló tartalmú, erőszakot ábrázoló képeket. A vietnami fotó eltávolításával azonban túl messzire ment a Facebook, mert ezzel már a szólásszabadságot korlátozza - fogalmazott.
Pénteken a Facebook meghajolt és közölte, engedélyezi a fotó megosztását, mivel az "történelmi fontosságú ikonikus kép".