A Facebook lecsap a gyűlöletbeszédre, de csak Németországban

Forrás: Kobal

-

A nagy közösségi médiaszolgáltatók moderátorai eddig csak a meztelenségre ugrottak, a rasszista vagy náci tartalmakra nem. A német kormány viszont kikövetelték magának a külön eljárást, így érvényesülnek az ebből a szempontból szigorú német törvények online is.


A német szövetségi kormány megállapodott a három legnagyobb közösségi médiaszolgáltatóval – Facebook, a Google és Twitter – arról, hogy a jövőben 24 órán belül eltávolítják felületeikről a német törvények szerint gyűlöletbeszédnek minősülő tartalmakat – számolt be a BBC online kiadása. A közösségi média nem lehet „a szélsőjobboldal vidámparkja” – mondta Heiko Maas igazságügyi miniszter.

A megállapodást azért kötötték, mert ebben az évben – összefüggésben az országba érkező menekültek és migránsok nagy számával – jelentősen nőtt az online felületeken a szélsőséges, rasszista megnyilvánulások, oldalak száma. A nagy internetes cégek eddig kevésbé foglalkoztak ezekkel, gyakran még akkor sem távolították el, ha más felhasználók kifogásolták ezeket (ellentétben például a szexuális töltetű tartalmakkal, amelyekre nagyon érzékenyek az amerikai cégek).

A három nagy cég most speciális csoportokat állít fel a panaszok értékelésére. A németországi bejelentéseket ezentúl nem csak a saját szabályzatuk, hanem a német törvények szerint is értékelik. Németországban például a törvény tiltja és büntetni rendeli a nemzetiszocializmus dicsőítését vagy bűneinek tagadását, de például az Egyesült Államokban ez még belefér a szólásszabadság kereteibe.