A Facebook kampányt indít a szélsőséges hozzászólások ellen

Fotó: Getty Images / Pool

-

A menekültellenes kijelentések miatt fordultak német politikusok a közösségi oldal vezetőihez.


A Facebook egy új kampányba kezd Európában, hogy kiküszöböljék a szélsőséges hozzászólásokat, miután német politikusok és hírességek arra hívták fel a figyelmet, hogy a menekültválsággal egyidejűleg egyre több ilyen hozzászólás jelent meg a közösségi oldalon – írta a Reuters.


Az amerikai székhelyű cég ezért hétfőn Berlinben elindította a „Kezdeményezés az Online Civil Kurázsiért” (Initiative for Civil Courage Online) nevezetű kampányt, amelynek keretében 1 millió euróval (315 millió forinttal) támogatják azokat a nem kormányzati szervezeteket, amelyek a rasszista és idegengyűlölő hozzászólások ellen lépnek fel.

A Facebook operatív igazgatója, Sheryl Sandberg a gyűlöletbeszédről azt mondta, „nincs helye a társadalmunkban”, így az interneten sem.

A Facebook alapszabálya tiltja a megfélemlítő, zaklató és fenyegető megnyilvánulásokat, de kritikusok szerint nem tesz ellene eleget. Novemberben a hannoveri ügyészség is vizsgálatot indított emiatt a cég ellen.

Pénteken a Facebook azt közölte, hogy felbéreltek egy csoportot, hogy kísérjék figyelemmel, és töröljék le a rasszista hozzászólásokat.

Korábban Angela Merkel német kancellár is annak adott hangot, hogy a Facebook nem tesz eleget a bűncselekmények megelőzésének érdekében, a német igazságügyi minisztérium pedig létrehozott egy munkacsoportot – amelynek tagja a Facebook, több másik online közösségi oldal valamint internetes szolgáltatók képviselői is –, hogy minél előbb kiszűrjék és letöröljék a rasszista kijelentéseket.