A Facebook extra sebességre kapcsol a hardvergyártásban

-

A Facebook mottója kezdettől fogva az volt, hogy „mozogj gyorsan és változtasd meg a dolgokat”. A vállalat most megszerezte azt, amire ehhez szüksége van.


A Facebook már egy ideje érdekelt a hardverbizniszben: a cég wifi-drónokat, adatközpontokat tervez, 2014 márciusában pedig megvásárolta az Oculus Rift virtuális valóság szemüvegét is. Azért, hogy többek között ezeknek az eszközöknek a fejlesztését felgyorsíthassa, a cég megvásárolta a Nascent Objects nevű kaliforniai startupot – a hírt szeptember 19-én jelentették be.

A 2014 februárjában alakult Nascent csapata olyan moduláris elektronikai rendszert fejlesztett ki, melynek elemei egymással legószerűen kombinálhatók, variálhatók. A világ első moduláris szórakoztatóelektronikai platformja lényegesen leegyszerűsíti és felgyorsítja a tervezési és gyártási folyamatokat és a prototípusok létrehozását, az új termékek előállításához még speciális elektronikai szaktudásra sincs szükség. A rendszer azoknak a szoftveres eszközöknek a hardveres megfelelője, melyekkel egyszerűen megtervezhető például egy applikáció dizájnja, felülete és interakciós modellje, még mielőtt az fejlesztésre kerülne.

A Nascent most a Facebook Building 8 laborjához csatlakozik, ahol a fókuszt a prototípusok gyors elkészítésén, valamint az ötletek mielőbbi megvalósítására helyezik. Baback Elmieh, a startup vezérigazgatója Facebook-oldalán posztolta ki a felvásárlásról szóló hírt: „Az emberek már hozzászoktak a gondolathoz, hogy egy szoftverrel bármi az övék lehet, amit csak akarnak, és akkor, amikor csak akarják. Azt szeretnénk, hogy ez a hardverre is ugyanúgy igaz legyen. Úgy gondoljuk, a Facebook a legjobb hely arra, hogy ez valóra válhasson.”

Regina Dugan, a Building 8 labor vezetője is Facebook-oldalán üzent követőinek: „Képzeld csak el, hogy egy hardver megtervezése, megépítése és szállítása mindössze néhány hetet vesz igénybe, ahelyett, hogy hónapokba, sőt évekbe telne. Bízunk benne, hogy együtt képesek leszünk majd olyan sebességgel létrehozni a termékeket, hogy gyorsaságban felvehetjük a versenyt a szoftverekkel”.