A Facebook-birodalom visszavág az NSA-nek

Fotó: Flickr/Niall Kennedy / Flickr/Niall Kennedy

-

Joe Sullivan, a Facebook biztonsági vezetője szerint az NSA támadása korántsem volt olyan veszélyes, mint azt Zuckerberg korábban lefestette.


Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapítója Barack Obamához, az Egyesült Államok elnökéhez ment panaszkodni. Az ok: a kormány által használt kém- és hackerprogramok.

„Amikor mérnökeink fáradhatatlanul dolgoznak a biztonság javításán, úgy képzeljük, hogy a bűnözőktől védjük önöket, nem a saját kormányunktól”
– írta akkor Zuckerberg a Facebook-posztjában. Egyes esetekben ugyanis az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Facebook oldalnak álcázta magát és azon keresztül fertőzte meg a célpont számítógépét és fért hozzá a merevlemezen lévő fájlokhoz. Más programok spam e-maileken keresztül jutottak be a gépbe, letölthetővé téve lehallgathatóvá téve a gép mikrofonját és webkameráját. A Facebook biztonsági vezetője, a korábban szövetségi ügyészként tevékenykedő Joe Sullivan szerint ennek most vége. A vezető közölte, hogy megacélozták a Facebook online szolgáltatásait, nehezebb lesz az NSA-nek betörni a közösségi oldalra. Sullivan szerint a Facebook által használt, ipari szabványnak számító adattitkosítása biztosíték arra, hogy a felhasználók adatai nem kerülnek illetéktelen kezekbe – ebben az esetben az NSA-hez. A tavaly nyáron véglegesített új módszer egyúttal azt is jelenti, hogy az NSA trükközése korántsem jelentett akkora veszélyt, mint  azt korábban Zuckerberg és mások lefestették.


„Az amerikai kormánynak az internet élharcosának kellene lennie, nem a veszélyeztetőjének. (...) Sokkal átláthatóbbaknak kell lenniük abban, amit tesznek, különben az emberek a legrosszabbra gondolnak.”