A dzsungelnél bármi jobb lehet – zajlik a calais-i tábor felszámolása

Fotó: MTI/AP / Thibault Camus

-

Közel 2 ezer embernek kell elhagynia az észak-franciaországi tábort. A többség Angliába akar eljutni.


A menekültek hosszú sorokban húzzák a sárban a bőröndjeiket, hogy felszállhassanak azokra a buszokra, amelyek elszállítják őket más francia táborokba – írja a Guardian. A közel 2 ezer menekültet a kormány nyolcvan befogadótáborba akarja elszállítani – mondta Bernard Cazeneuve belügyminiszter. A miniszter szerint egy ponton kellett közbelépni a hatóságoknak, amikor a menekültek egy része nem akarta elhagyni a tábor területét.


A Guradian felvételein több tüntető migránst lefújnak könnygázzal és vízágyúval, miközben van, aki azt kiáltja, hogy: „Egyesült Királyság, Egyesült Királyság!”, és brit zászlót lenget. Többen azt mondják, hogy továbbra is a szigetországba akarnak eljutni, de van olyan is, aki szerint teljesen mindegy, hogy hová viszik őket, a dzsungelnél biztosan sokkal jobb lehet.


A neheze még hátravan

A táborban még több száz kísérő nélküli gyerek van, akiknek az elhelyezését a brit kormány biztosítani akarja, négyszáz gyereket pedig a családjukkal helyeznek el átmenetileg konténerekben. A belügyminisztérium szerint a táborok lebontására, illetve a Calais menti határ megerősítésére körülbelül 36 millió fontot költ a francia állam.

Várhatóan egy hétig tart a tábor kiürítése, annyi kell a sátrak és barakkok eldózerolásához. Ám a környező kolóniákat már nehezebb lesz felszámolni. Christian Salome, az Auberge des Migrants segélyszervezet vezetője szerint a legnagyobb aggodalmat az jelenti, hogy mit fog kezdeni a kormány azokkal, akik nem akarják elhagyni a dzsungelt, és továbbra is Angliába akarnak eljutni. Egy 15 éves afgán fiú azt mondta, hogy sok gyerek van még a táborban – ő körülbelül fél éve él itt, de a testvéréhez mindenféleképpen el akar jutni Angliába.

A bontási folyamatokat a New York Times élőben közvetíti a Facebook oldalán.