A dzsihadisták dicsekedtek az orosz gép elleni merényletükkel

Fotó: RUSSIA'S EMERGENCY MINISTRY / MAXIM GRIGORYEV

-

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vezetői a szíriai Rakkában, velük kapcsolatban álló emberek pedig a Sínai-félszigeten egymás közötti beszélgetéseikben azzal kérkedtek, hogy sikerült elérni egy orosz utasszállító repülőgép lezuhanását a félsziget fölött. Ezt az NBC amerikai tévé péntek esti híradója jelentette meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva.


„Félreérthetetlen, hogy ünnepeltek” – jelentette ki egy tisztségviselő. Egy beszélgetésükben azzal dicsekedtek, hogy miként okozták a repülőgép lezuhanását szombaton – tette hozzá. Az amerikai hírszerzés egy olyan Sínai-félszigeti csoport üzenetét is elfogta még a légi katasztrófa előtt, amely kapcsolatban áll az Iszlám Állammal, és ebben az üzenetben az áll, hogy „valami nagy dolog fog történni a térségben” – számolt be róla az NBC.


A CNN amerikai hírtévé szerint az Iszlám Állam nyilvánosságra hozott egy olyan videofelvételt, amelyen a szervezet állítása szerint több vezetőjük látható Aleppó szíriai városban, miközben gratulálnak a katasztrófa után Sínai-félszigeti szövetségeseiknek. A pénteki brit sajtó szerint a brit és az amerikai hírszerzés olyan adatokhoz jutott, amelyek egyértelműen arra vallanak, hogy pokolgépes merénylet okozta a múlt szombaton Egyiptomban lezuhant orosz repülőgép katasztrófáját.

Az AFP francia hírügynökség és a France2 közszolgálati televízió kairói tudósítója pedig megerősítette pénteken, hogy a Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőgép feketedobozainak vizsgálata, összevetve a szerencsétlenség helyszínén talált nyomokkal, valamint a nyomozók tapasztalataival, „nyomatékosan alátámasztja” azt a feltételezést, hogy merénylet történt.