A Dunántúlon leszakad az ég, másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

De mint már korábban írtuk, a kánikula marad, az Alföldön 36 fok is lehet vasárnap.


Vasárnap estére több megyére heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A tartós hőség miatt Heves, Nógrád, Vas és Veszprém megyében első-, az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Vasárnap a napi középhőmérséklet 26-28 fok körül alakul. Az Alföldön várható a legmelegebb idő. Ott a maximumok feltehetően 31-36 fok között alakulnak. Késő estére 22-28 fok közé hűl le a levegő, de a záporok, zivatarok után már 20 fok alatt marad a hőmérséklet.

Ezzel együtt az UV-sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti. Ilyenkor akár negyedóra alatt is le lehet égni.

A várható heves zivatarok veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést, míg Budapesten és Pest megyében valamint Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: késő délutánig inkább csak az Északi-középhegység térségében pattanhat ki egy-egy helyi zivatar. Késő délutántól a nyugati, délnyugati országrészt érhetik el újabb esők. A zivatarokat szélroham, jégeső kísérheti.