A Duna-parton lesz a Moszkva tér

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A fővárosi közgyűlés talán most már tényleg dönt a 3-as metró felújításához szükséges pótlóbuszokról.


A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén dönthet egyes névtelen közterületek elnevezéséről is. A javaslat szerint a XIII. kerületben található Dráva utcai csomópont és az Árpád híd között kialakítandó új, eddig névtelen Duna-parti sétányt Oroszország fővárosáról, Moszkváról nevezik el.

Sokan tiltakoztak, amikor a fontos budai csomópontot, a Moszkva teret 2011-ben visszanevezték Széll Kálmán térre. A kormány jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, az orosz főváros vezetőivel tárgyaló budapesti főpolgármester is ígéretet tett arra, hogy valamelyik közterület ismét megkapja Moszkva nevét.

Korábban Kőbányát szemelték ki, hogy Budapesten emléket állítsanak az orosz fővárosnak. Úgy tűnik, végül egy Duna-parti sétány fogja viselni a Moszkva nevet.


Tovább csúszott a metrópótlás buszainak beszerzése


A 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges járműpótlás forrásait biztosító rendelkezésről is dönthet a közgyűlés, amelynek ülésén várhatóan több mint félszáz előterjesztést tárgyalnak meg.

A járműpótlásról szóló előterjesztés szerint várhatóan szeptember végén, október elején kötnek szerződést a buszokról.

Ez azt jelenti, hogy mindenképpen csúszik a metróvonal felújítása. A metrópótláshoz szükséges autóbuszok beszerzése régóta húzódik. A kormány többször is az erről szóló döntés elhalasztására kérte a fővárost arra hivatkozva, hogy támogassák a magyar buszgyártást. Azóta kiderült, hogy semmiképp sem magyar buszokat szereznek be.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) július 12-én indította el a 3-as metró felújításának idejére szükséges pótlóbuszok megrendelésére irányuló közbeszerzési eljárást.


Több helyről zavarják el a hajléktalanokat


Módosíthatják továbbá a fővárosi hajléktalanrendeletet, ugyanis a XI. kerületi önkormányzat – korábbi döntésének megfelelően – még több közterület kijelölését kéri a testülettől, ahol tilos lesz az életvitelszerű közterületi tartózkodás.