A duma rábólintott a Krím csatlakozására

Fotó: AFP / FRANCISCO LEONG

-

Az ukrán parlament nyilatkozatot fogadott el az ország felszabadításáról, míg az orosz törvényhozás jóváhagyta a félsziget csatlakozását. A NATO szerint a Krímet már nem lehet visszaszerezni.


19:19

Újabb ukrán hadihajót ostromolnak az oroszok Szevasztopolnál

Mintegy 15-20 orosz katona indított rohamot csütörtökön a Szevasztopolnál a kikötőben veszteglő ukrán Ternopil hadihajó ellen. A hajóval szemben a rakpartot orosz katonák szállták meg, a tenger felé vezető kijáratot pedig orosz hadihajók zárják el a Ternopil korvett elől. A hadihajók fedélzetén felfegyverzett orosz katonák vannak. Alekszej Kirillov, a Ternopil tiszthelyettese a Facebook közösségi portálon azt írta: „A hajómat elfoglalták. Sajnos többet nem mondhatok”. Korábban a Ternopil alá az orosz katonák gránátokat dobtak, amellyel károkat okoztak a hajóban.


18:08

Hrivnya helyett jön a rubel

Baumann Zsófia

Március 24-től, azaz jövő hétfőtől már orosz rubellel fizethetnek a krímiek, jelentette be délután Viktor Medvegycsuk, a krími parlament elnöke.


17:19

Hollande: nem lesz EU-orosz csúcs a nyáron

Baumann Zsófia

Az Európai Unió úgy döntött, hogy lemondja a júniusra tervezett csúcstalálkozót Moszkvával a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása miatt - jelentette be csütörtökön Francois Hollande francia elnök Brüsszelben. "A politikai kapcsolatokban van egyfajta szakadás, (...) az EU-Oroszország közötti csúcstalálkozóra ilyen körülmények között nem kerül sor" - mondta a francia államfő, amikor megérkezett Brüsszelbe az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójára.


17:09

Orosz ellenszankciók az USA ellen

Baumann Zsófia

Az amerikai szankciókra válaszul Oroszország ellenszankciókat határozott el, megtiltva amerikai kormányzati tisztviselők beutazását Oroszországba - jelentették be csütörtökön hivatalosan Moszkvában. Az orosz feketelistán kilenc olyan név szerepel, többek közt John McCain szenátor és John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke.


16:16

Az oroszok elfoglaltak két ukrán hadihajót

Baumann Zsófia

A „Luck” és a „Hmelnickij” nevű ukrán hadihajókat Szevasztopolnál foglalták el orosz katonák, a 200 fős legénységet pedig a szárazföldre vitték, közölte a TSzN ukrán televízióval az ukrán haditengerészet egy neve elhallgatását kérő tisztje. Leonyid Poljakov ukrán védelmi miniszterhelyettes korábbi sajtótájékoztatóján kijelentette, az orosz katonák a Krím félszigeten folyamatosan megsértik a péntekig érvényben levő fegyverszünetet, és provokálják az ukrán katonákat. Szerdán például a szevasztopoli Belbek reptérre akartak behatolni, de az ukrán katonák megállították őket. Közben orosz fegyveresek elfoglalták a Krímben az ukrán védelmi minisztérium rádió- és televíziótársaságának "Briz" nevű helyi csatornáját is. Az ukrán haditengerészeti parancsnokságán közölték, hogy az ukrán flotta zászlóshajója, a Hetman Szahajdacsnij fregatt elhagyta az Odesszai kikötőt, hogy a Fekete-tengeren részt vegyen az ukrán határok védelmében. A hadihajó ukrán feltartóztatta és az ukrán felségvizek elhagyására kényszerítette az orosz fekete-tengeri flotta négy hadihajóját, és az azokat kísérő két Mi-35-ös helikoptert. - -

16:12

Obama újabb szankciókat helyezett kilátásba

Baumann Zsófia

Az amerikai elnök ma délután tartott beszédet a Fehér Ház kertjében, ahol úgy nyilatkozott, újabb gazdasági szankciókkal sújtja mind Amerika, mind európai szövetségesei Oroszországot, ezen belül is további orosz személyeket és egy orosz bankot. Obama elmondta már aláírta azt az elnöki rendeletet, amely felhatalmazná az Egyesült Államokat, hogy olyan orosz szektorokat sújtson szankciókkal, mint a hatalmas energiaszektor. Ezek akkor lépnének életbe, ha az oroszok további agressziót fejtenek ki Ukrajna keleti részén. Oroszországnak tudnia kell, hogy ha tovább feszíti a helyzetet, akkor csak jobban elidegeníti magát a nemzetközi közösségtől.


16:03

Ünnepelnek az orosz képviselők a parlament alsóházában.

Baumann Zsófia

Ünnepelnek az orosz képviselők a parlament alsóházában, Moszkva, 2014 március 20. -

15:21

Ban Ki Mun Putyinnal találkozik

Baumann Zsófia

Az ENSZ-főtitkár mély aggodalmának adott hangot az ukrán válság miatt az orosz elnökkel folytatott moszkvai megbeszélésének kezdetén. A világszervezet vezetője elmondta, hogy rendkívül nyugtalanítja az ukrajnai helyzet kiéleződése és arra szólította fel a feleket, hogy találjanak békés megoldást a Krím félsziget körül kialakult konfliktusra.


14:48

Jóváhagyta az orosz duma Krím csatlakozását

Baumann Zsófia

Jóváhagyta a Krím félsziget és Szevasztopol Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást és a területek új jogi alanyként befogadásáról szóló alkotmányos törvényt rendkívüli ülésén az orosz parlament alsóháza. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ukrajnai orosz kisebbség megvédésével és az Ukrajnában folytatódó törvénytelenségekkel indokolta a lépést. 98,9 százalék szavazott igennel... 98,9 százalék szavazott igennel...

14:23

Krím már az orosz TV időjárás-jelentésében is szerepel

Baumann Zsófia


14:20

A NATO szerint Oroszország nem fog itt megállni

Baumann Zsófia

Anders Fogh Rasmussen, NATO-főtitkár a Foreign Policy-nek elmondta, tényként kezelik, hogy a Krím félsziget orosz katonai megszállását nem lehet visszacsinálni és ezzel egyidejűleg a katonai szövetség aggodalmát fejezte ki aziránt, hogy Oroszország megtámadja Kelet-Ukrajnát is. Hozzátette, a Krím elfoglalása egy ébresztő volt a 28 tagú szövetség számára és mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék az Ukrajnával és Oroszországgal határos tagállamaikat, Lengyelországot és a balti államokat az „egyre agresszívabbá váló és földre éhes orosz kormánytól”. A Krímet visszaszerezni Oroszországtól és visszaadni az igencsak gyenge ukrán kormánynak már késő, mondta Rasmussen. Hozzátette, „más világban élünk, mint egy hónappal ezelőtt”.


12:24

Az ukrán lakosság összetétele

Nándor Horváth


12:03

Belső menekülteknek segít az Ökumenikus Segélyszervezet

Nándor Horváth

Két Nyugat-ukrajnai városban, Ivano Frankivszkben és Lvivben (Lembergben) segíti a "belső menekültek" ellátását az Ökumenikus Segélyszervezet (ÖS). A szervezet munkatársai mindkét helyszínen higiéniás szereket, tartós élelmiszereket, illetve bébiételt, tejport juttattak el az elmúlt két napban a menekülteket ellátó helyi koordinációs központoknak. Ivano Frankivszkbe már több száz, Lvivbe pedig több ezer menekült érkezett eddig Kelet-Ukrajnából, és a helyi koordinációs központok további ezrek érkezésére készülnek. Aki támogatni szeretné a segélyszervezet humanitárius munkáját, az a 1353-as segélyvonal hívásával teheti ezt meg. Minden hívás 250 forintot jelent az ukrajnai menekültek számára. Ugyanakkor fel lehet ajánlani adományokat a www.segelyszervezet.hu weboldalon keresztül is.


11:55

Jacenyuk óvatosságra int az orosz vízumkötelezettség bevezetésével kapcsolatban

Nándor Horváth

Az ukrán kormányfő szerint nem kell elsietni az Oroszországgal szembeni vízumkötelezettség szóló döntést. Arszenyij Jacenyuk Brüsszelben, az EU-csúcs előtt nyilatkozott úgy: a kérdést mindenképpen megvitatja Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfővel is. A kormányfő azután nyilatkozott, hogy az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára szerdán utasította a külügyminisztériumot, hogy a lehető legrövidebb időn belül vezesse be a vízumrendszert Oroszországgal szemben. Az orosz állampolgárok jelenleg személyigazolvánnyal is átléphetik az ukrán határt. Jacenyuk szerint ugyanakkor egy ilyen kezdeményezés “aligha lenne hatékony eszköze az Oroszországra való nyomásgyakorlásnak".


11:22

Ukrajna felszabadításáról fogadtak el határozatot

Az Ukrajna „felszabadításáért” folytatandó harcról fogadott el nyilatkozatot csütörtök az ukrán parlament. A nagy többséggel elfogadott dokumentumban a kijevi törvényhozás felszólítja a nemzetközi közösség minden tagját, hogy ne ismerje el az úgynevezett „Krími Köztársaságot”, illetve a terület Oroszországhoz való csatolását. A parlament az ukrán nép nevében kinyilatkoztatta, hogy „a Krím Ukrajna része volt, most is az, és az is marad. Az ukrán nép soha, semmilyen körülmények között nem hagy fel a Krím megszállóktól való felszabadításáért folyó harccal” - olvasható a parlamenti nyilatkozatban.


11:13

Szabadon engedték az ukrán haditengerészet krími parancsnokát


11:04

A hadkötelesek adatait egyeztetik Kárpátalján

A kárpátaljai hadkötelesek adatait egyeztetik Kárpátalján. A hadvezetés kéri, senki ne essen pánikba, ha behívót kap, mert elsősorban a volt tiszteket és tiszthelyetteseket keresik meg adatfelvétel céljából – jelentette ki Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lapnak. Az ezredes elmondta, hogy a hadkiegészítő parancsnokságok személyi állományát a készültségnek megfelelően növelték, a pótszemélyzet a nyilvántartások kezelését, a bevethető civil technika jegyzékbe vételét végzi, hogy egy esetleges teljes mozgósítás esetén zökkenőmentes legyen a feladat végrehajtása. Hozzátette, hogy továbbra sem érkezett Kijevből rendelkezés arra vonatkozóan, milyen feladatok teljesítésével bízzák meg a kárpátaljai egységeket.


07:07

Obama kizárta a katonai beavatkozást Ukrajnában

Nándor Horváth

Barack Obama amerikai elnök egy interjúban kizárta, hogy az Egyesült Államok bármiféle katonai beavatkozást hajtson végre Ukrajnában. Szerinte még az ukránok is elismerik, hogy amerika számára “nem lenne helyes lépése” katonailag összetűzni Oroszországgal. Obama ugyanakkor hangsúlyozta: Washington folyamatosan növeli a nyomást Moszkvára, hiszen Oroszország nem állt meg a Krím magához csatolásának folyamatában.


06:54

Mi várható csütörtökön?

Nándor Horváth

Csütörtökön Brüsszelben üléseznek az Európai Unió állam- és kormányfői, ahol várhatóan döntés születik az Oroszországgal kapcsolatos szankciók kibővítéséről. Közben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szintén csütörtökön Moszkvába látogat, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel. Az ENSZ vezetője szeretné elérni a konfliktus diplomáciai úton történő rendezését a világszervezet Alapokmányának a szuverenitás és a területi egység tiszteletben tartásával. Az ENSZ Közgyűlése szintén csütörtökön Ukrajna kérésére plenáris ülést tart.