A duci kislányokat is meg kell dicsérni

Fotó: Dreamtimes

-

Gyerekkorban elkezdenek aggódni a brit lányok a külsejük miatt, olyan is van, hogy már háromévesen.


Egyre több brit lány tartja magát csúnyának és értéktelennek, a fiúk önbizalma viszont stabil – írja a BBC egy 2013–2014-es felmérés alapján.

A 11. alkalommal elkészített Jó gyerekkor című jelentés szerint a 10–15 éves brit lányok 14 százaléka az egész életével, 34 százaléka a megjelenésével elégedetlen. Négy évvel korábban a brit lányok és fiúk átlagosan még csak 11 százaléka mondta magát boldogtalannak.Bárhova nézek, mindenhol tökéletes embereket látok

– mondja a 15 éves Natali. –Tökéletes szem, haj, fogak és szemöldök. Még ha tudom is, hogy ezek nagy része hamis, úgy akarok kinézni, mint ők.” Natali azt mondja, nem érdekli az emberek véleménye, de ha valami rosszat mondanak róla, az szíven üti. „Nehéz megmondani, hogy mért zavar ennyire, amit mondanak rám.”


A sztárokról készült tökéletes fotók negatívan hatnak a kislányok önértékelésére


A megjelenésük miatt aggódó fiatal lányok aránya a 2009–2010-ben mért 30 százalékról 34 százalékra nőtt 2013–2014-re, míg a külsejükkel elégedetlen fiúk aránya továbbra is 20 százalék – derült ki az idén kiadott jelentésből.

„Ez nem olyasmi, amit a hormonokkal meg lehetne magyarázni, vagy a felnőtté válás természetes velejárójának tartani, hanem olyasvalami, amelyet komolyan kell venni és megfelelően kezelni” – mondta Lucy Capron, a The Children's Society munkatársa.

A szóbeli bántalmazás – például a csúfolás – a lányok körében kétszer olyan gyakori, mint a fiúknál. A lányok jóval hajlamosabbak sokáig időzni a közösségi oldalakon, és ott is a tökéletes mintákkal szembesülnek. Ez a mentális egészség romlását idézi elő.

Egy másik tanulmány szerint a gyerekek, különösen a lányok, egyre fiatalabb korban kezdenek el aggódni a külsejük miatt, vannak, akik már háromévesen. Mindez táplálkozási problémákhoz és depresszióhoz vezethet a későbbiekben a londoni Middlesex Egyetem munkatársa, Jacqueline Harding szerint. Negatív testképet alakítanak ki a médiában látott sztárok.

A szülők úgy segíthetik gyermekeiket a helyes testkép és önbizalom megteremtésében, hogy megdicsérik őket minden jó tettük után. Ez nem függ attól, hogy néznek ki.