A drogkartell irányítása a Mexikóban tomboló erőszak tétje

Fotó: MTI/EPA/EFE / Mario Guzman

-

Kiadták a főnököt az USA-nak, megüresedett a posztja. A legerősebb töltheti majd be.


Hatalmi harc bontakozott ki a Sinaloa drogkartellben azután, hogy Mexikó kiadta az Egyesült Államoknak a szervezet vezetőjét, a Köpcösként ismert Joaquín Guzmánt. A harc miatt a kartell szétszakadt – mondta a mexikói védelmi miniszter. Salvador Cienfuegos Zepeda szerint ezért lángolt fel erőszak az ország nyugati partján fekvő Sinaloa államban, ahol januárban mintegy 100 gyilkosság és 50 emberrablás történt. Csak ezen a héten 24 embert öltek meg, köztük egy katonát.

A kormány katonai erősítést küld a szövetségi államba, hogy a fegyveres erők felvegyék a harcot a bűnözőkkel – mondta a miniszter.

Mexikó 3 hete adta ki az Egyesült Államoknak Guzmánt, akit gyilkosság, kábítószer-kereskedelem, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás miatt állítanak bíróság elé. Guzmán ellen 17 pontban emelnek vádat, elítélése esetén nem kivégzés, hanem életfogytiglani börtönbüntetés vár rá – erről az amerikai kormány kiadatási kérelmében biztosította Mexikót.

A rettegett Sinaloa-kartellt vezető Guzmán kétszer is megszökött Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből, egy éve sikerült ismét kézre keríteni. Hatalma csúcsán Mexikó első számú drogbárója volt, kartellje több milliárd dolláros forgalmat bonyolított. A Köpcös a Forbes magazin által a világ leggazdagabb embereit összesítő listára is felkerült.