A dohánymutyi a postán kerülgeti a trafikmutyit

Fotó: Béla Fotós

Veszélyes a postán megkerülni a trafikokat, mert a feketepiacon ragadhat a pénzük azoknak, akiknek a szállítmányát elcsípik. Legalábbis erre figyelmeztetnek a fináncok.


A vámosok lecsapnak azokra az illegális dohányárusítókra, akik a postával próbálják eljuttatni az árut a vevőhöz. A pénzügyőrök országszerte másfél tonna dohányt foglaltak le postahivatalokban. Az ellenőrzéskor azon csomagküldeményeket, melyek valószínűsíthetően olyan dohánygyártmányt tartalmaznak, amely után nem fizették meg az adót, a vámhivatal átvilágítja és a visszaélések megakadályozása érdekében visszatartja, miközben ellenőrzi a feladót, valamint a címzettet is. A jogszabályok értelmében, aki adózás alól elvont jövedéki terméket birtokol, értékesít, használ fel, vagy amelyet nem vámkezeltek, a termék mennyisége után bírságot fizet, a jövedéki terméket pedig lefoglalja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az eljárásban a jövedéki bírság kiszabása mellett a dohányt is elkobozzák. A dohánytörvény alapján, aki dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság, vagy engedély nélkül dohányárut üzletszerűen értékesít 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújtható. Már 20 millió forint értékben több mint másfél tonna adózatlan dohányterméket foglaltak le a pénzügyőrök, elsősorban hazánk legnagyobb dohánytermelő vidékén, az észak-alföldi régióban. Mivel az illegális dohányárusok kockázatukat minimálisra csökkentve a vételárat előre kérik, a gyanútlan megrendelő nemcsak a pénzét veszti el, hanem a büntetését is kockáztatja - figyelmeztetnek a fináncok.


Jogalkotás a trafikok védelmére

Idén már előzetes regisztrációs eljáráshoz kötik a szárított és fermentált dohány birtoklását és kereskedelmét, és jelentősen nőtt a jövedéki bírság mértéke is. Emellett a cigaretták kézi töltésére szolgáló elektromos berendezést vagy nagyobb kapacitást lehetővé tevő kézi eszközöket csak adóraktár részére lehet majd értékesíteni. A dohánykereskedelem trafikokba szortása előcsalogatta az illegális kereskedőket, akik azért eddig sem voltak restek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013-ban több mint 2,5 milliárd forint értékben foglalt le cigit a feketepiacon. A jogsértő folyamatok egyre több munkát adnak a hatóságoknak, orgazdaság miatt például háromszáz ügyben indult eljárás november végéig, míg 2012-ben alig több mint 250. Míg korábban főként ukrán és szerb csempészárut kínáltak, mára inkább Fehéroroszországból származó füstölnivaló kapható a piacokon, aluljárókban, vásárokban. A cigarettacsempészettel foglalkozók többsége viszont magyar állampolgár.