A DNS-minta szerint is Kim Dzsong Un testvérét ölték meg a reptéren

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE

-

Azt nem közölte a rendőrség, hogyan és kitől szereztek mintát a vizsgálathoz. A holttestet a napokban bebalzsamozták.


Gyermeke DNS-mintája alapján erősítették meg, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérét, Kim Dzsong Namot gyilkolták meg február 13-án a Kuala Lumpur-i repülőtéren – mondta Ahmad Zahid Hamidi malajziai kormányfő-helyettes.

A rendőrség az áldozat személyleírása és ismertetőjegyei alapján már korábban bejelentette, hogy az áldozat a 45 éves Kim Dzsong Nam. Azt nem tudni, hogy a nyomozók hogyan jutottak hozzá a DNS-mintához, és nem pontosították, melyik gyermektől származik.

Észak-Korea nem ismerte el, hogy a Kim Csol álnéven utazó férfi valóban a phenjani vezető kegyvesztett mostohatestvére volna.

A néhai Kim Dzsong Il legidősebb fiával a feltevések szerint VX idegméreg végzett, amelyet két nő kent az arcára a reptéren, ahol Makaóba tartó gépére várakozott. A feltevések szerint a merénylet Phenjan utasítására történt.


Kiutasítás és balzsamozás

A nyomozás érdekében Kim Dzsong Nam holttestét bebalzsamozták, mert romlott az állapota – mondta Nur Jazlan Mohamed belügyminiszter-helyettes.

Malajzia nem volt hajlandó kiadni Észak-Koreának a tetemet, arra hivatkozva, hogy az csak a legközelebbi hozzátartozó kérésére történhet meg. A két ország között feszült a viszony, amióta Kimet meggyilkolták.

A maláj hatóságok több észak-koreai gyanúsított után kutatnak. Malajzia visszahívta nagykövetét Phenjanból és kiutasította Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövetét, mert a diplomata bírálta a gyilkosság ügyében folyó vizsgálatot.