A DK vizsgálatot követel a verseny nélküli kórházi beszerzések miatt

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-A DK azt kéri, hogy az Európai Unió vizsgálja ki azokat az egészségügyi beszerzések, amelyek miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellgyanú miatt több cég ellen vizsgálatot rendelt el. Ezt Varju László, a párt alelnöke jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta, főleg a röntgengépek beszerzésére kiírt pályázatokon jellemzően csak egy cég indult és a kiírásokat általában közvetítő cégek és nem a gyártók nyerték el. Bár a politikus nem mondta, de valószínűleg a VS.hu cikkére gondolt.

Szerdai írásunkból derült ki, hogy tavaly 40 milliárd forintnyi uniós pénzből összesen 67 kórház cserélte le ősrégi CT-jeit és röntgenjeit. A közbeszerzések döntő többségénél csak egy pályázó volt, aki rendre meg is nyerte a megbízást. A korrupciós kockázatok miatt a Miniszterelnökség a legtöbb esetben szabálytalansági eljárást indított.

Ezek jellemzően arra jutottak, hogy a cégek kapacitáshiány miatt maradtak távol a pályázatoktól, a szűkös határidő miatt nem tudtak nagyszámú gépet szállítani. A közbeszerzéseket jellemzően két hónap alatt bonyolították le, többségük gyorsított, meghívásos pályázat volt. Ezeken nem vehetett részt bárki, csak akit arra meghívtak. A NFM ezt lapunknak a feszített menetrenddel magyarázta: az év végig volt lehetőség az uniós források felhasználására, addig le kellett bonyolítani a pályáztatásokat.

Varju László a sajtótájékoztatón azt mondta: kérdéssel fordul Lázár János miniszterelnökségi és Seszták Miklós fejlesztési miniszterekhez. Arra vár választ, mi indokolta, hogy kiírásonként "egyetlen pályázóval foglalkoztak" és nem biztosítottak lehetőséget arra, hogy "nyílt versenyben lehessen a beszállítást elvégezni".

Az ellenzéki politikus szerint az ügy túlmutat a kartellgyanún, ezért a hatóságoknak a korrupció gyanúját is vizsgálniuk kell.