A DK szerint a felcsúti stadionban kéne elszállásolni a menekülteket

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A Liberális Párt követeli, hogy Orbán mai nyilatkozata miatt kérjen bocsánatot a romáktól, az Együtt 25 ezer menekült befogadását sürgeti, a 4K! felfüggesztené a Dublini rendeletet.


A DK hétfő kora délután kiadott nyilatkozatában azt követeli, hogy nyissák meg a felcsúti stadiont a menekültek előtt.

Mint írják: "Az elmúlt hetek tapasztalata megmutatta, hogy a bicskei menekülttábor nem csak elegendő hellyel, hanem megfelelő felszereltséggel sem rendelkezik a menekült családok, nők és gyerekek befogadására. A bicskei tábor rossz híre már a menekültek körében is elterjedt, akik emiatt semmiképpen sem szeretnének Bicskére menni. Bicskéhez nagyon közel, egészen pontosan 9 km-re azonban van egy település, amely rendelkezik egy minden szempontból megfelelő felszereltséggel bíró stadionnal."

Úgy látják, "a felcsúti stadion minden olyan jellemzővel rendelkezik, amely lehetővé tenné, hogy menekülteknek adjon átmeneti szállást. Megvan a megfelelő infrastruktúra minden elvárható eleme: mosdók, vécék és zuhanyzók a higiénikus körülményekhez, hangosbemondó és kivetítők a folyamatos tájékoztatáshoz, valamint persze elegendő hely a szállást jelentő sátraknak és a regisztrációt ellátó hot-spotoknak. A stadion fűthető pályája ráadásul megoldást jelenthetne a hidegebb időkben is, ellentétben minden más menekülttáborral."


Az Együtt - a Korszakváltók Pártja azt követeli, hogy Magyarország az idén 10 ezer, jövőre pedig 15 ezer menekültet fogadjon be önkéntesen és tartósan.

Szigetvári Viktor, a párt elnöke hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország ugyan homogén ország, de szüksége van arra, hogy új munkavállalókat szerezzen, amivel fenntarthatóvá teheti nyugdíj- és szociális rendszerét.

Magyarországnak emellett erkölcsi kötelessége is a menekültek befogadása, hiszen jelenleg "minden jóérzésű magyar ember szégyenkezni kényszerül Orbán Viktor és a Fidesz-kormány elmúlt heti tevékenysége miatt".

Jelezte, az Együtt javaslatait határozati indítványban is a parlament elé terjeszti.


A Magyar Liberális Párt bocsánatkérést követel Orbán Viktortól a miniszterelnök mai kijelentése miatt, mely szerint "Magyarország történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Nekünk ezzel kell együtt élnünk, mi nem kérjük, hogy más éljen együtt velük."

A párt úgy véli, "Orbán Viktor a menekültkérdésben mutatott embertelenségével már eddig is nehéz helyzetbe hozta hazánkat, a nagykövetek előtt tartott mai cigányozásával azonban olyan szélsőséges hangot ütött meg, ami a Magyar Liberális Párt szerint elfogadhatatlan."

Ezért "felszólítjuk a magyar miniszterelnököt, hogy kövesse meg a magyar cigányságot a ma elhangzott nyilatkozata után! Elvárjuk a magyar miniszterelnöktől, hogy kellő tisztelettel beszéljen a magyar társadalom minden tagjáról. A menekültekkel szemben folytatott hecckampány után semmi szükség arra, hogy hazánk történelmi kisebbségeivel szemben is hadjáratot indítson."


Az MSZP véleménye szerint "az elmúlt napok példátlan eseménysora világosan megmutatta, hogy az orbáni idegengyűlölet alkalmatlan a menekültprobléma kezelésére ... A hazug nemzeti konzultáció, a gyűlöletkeltő óriásplakátok, majd a szögesdrótkerítés, most pedig a hadsereg bevetésének jogszabályi előkészítése egytől egyig a Fidesz rövidtávú politikai céljait szolgálták, és semmi közük nem volt a valódi válságkezeléshez. Arra viszont alkalmasak voltak ezek az akciók, hogy minden korábbinál rosszabbá váljon Magyarország nemzetközi megítélése."


A 4K! szerint pedig Magyarországnak egyoldalúan fel kell függesztenie a Dublin III rendelet alkalmazását "a menekültekkel való emberséges és tisztességes bánásmód, illetve a közrend helyreállítása érdekében".


Álláspontjuk szerint "azonnal be kell fejezni a határátlépők ujjlenyomatos regisztrációját, és a magyar államnak mindenkit, akinek nem Magyarország az úti célja, az osztrák vagy a szlovák határhoz kell szállítania."