A DK rálicitál a kormányra a nyugdíjasok támogatásában

Forrás: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Az orosz és ukrán nyugdíjasoknak adott magyar közpénzt osztaná szét a párt.


A Demokratikus Koalíció szerint lenne forrás arra, hogy többet kapjanak a nyugdíjasok, ha a kormány felmondaná azt az egyezményt, amelynek alapján ukrán és orosz nyugdíjasok kaphatnak magyar közpénzt, és az így megtakarított összeget a magyar nyugdíjasokra fordítaná – mondta Varju László, a párt alelnöke szombati sajtótájékoztatóján.

A DK tehát felszólítja a kormányt, hogy azonnal mondja fel a még a Kádár-rendszerben létrejött területi egyezményt az Orosz Föderációval és Ukrajnával.
Varju László szerint ez évente 10 milliárd forintot meghaladó összeget jelent, amelyet ha a magyar nyugdíjasok számára juttatnának, az a nyugdíjjal rendelkezőknek lényeges támogatást jelentene.
A nyugdíjasoknak többletjuttatásként szánt 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványról úgy vélekedett, hogy a kormány ennek a többszörösét is kifizethetné, ha erre időt és energiát szánna.
Arról is beszélt: felháborítónak és kifejezetten visszataszítónak tartja, hogy az év végén agyonterhelt kormányhivatalnokokkal vagy kifejezetten kampányformában, önkormányzati képviselőkkel kézbesítsék az utalványokat.