A DK és az MLP is tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt sem tartotta be az előírásokat gazdálkodása során. A DK 8,2 millió, az MLP pedig 6,1 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, amelyet 15 napon belül be kell fizetnie a központi költségvetésnek – közölte az ÁSZ.


A számvevőszék kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, legutóbb a DK és az MLP pénzügyeit vizsgálta. Az ÁSZ szerint a DK gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ellenőrzési rendszere nem az előírásoknak megfelelően működött.

A párt a 2015-ös és 2016-os pénzügyi kimutatást sem a jogszabályoknak megfelelően készítette el, nem végezte el a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését. A párt kedvezményes ingatlanbérlet formájában 2015-ben és 2016-ban 5,9 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személytől, amely tiltott nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az ÁSZ feltárta, hogy a DK a vizsgált időszakban 2,3 millió forint tiltott támogatást kapott külföldi szervezettől, illetve nem magyar állampolgártól.

Az ÁSZ ezek alapján a DK elnökének 13 javaslatot fogalmazott meg és felhívta a figyelmét, hogy a párt a megállapított tiltott támogatást, 8,2 millió forintot tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek.

A Magyar Liberális Párt ellenőrzéséről az ÁSZ azt írta: a párt gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a szervezet a vizsgált időszakban a pénzügyi kimutatást nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el, a gazdálkodás átláthatósága nem volt biztosított, emellett nem szabályszerűen számolta el a működéséhez igénybe vett forrásokat.

Az MLP 2015-2016-ban kedvezményes ingatlanbérlet, díjmentes könyvelési, számviteli, pénzkezelési szolgáltatás, valamint kedvezményes politikai hirdetési szolgáltatás formájában 6,1 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől. Emellett 2015-ben 30 ezer forint támogatást fogadott el olyan embertől, akinek magyar állampolgárságáról nem győződött meg.

Az ÁSZ az MLP elnökének 12 javaslatot fogalmazott meg, és felhívta a figyelmét, hogy a párt a megállapított tiltott támogatást, 6,1 millió forintot tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek.

Az Állami Számvevőszék közleményében azt írta: 2014. január 1-jétől tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása. Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat.

A Demokratikus Koalíció közleményében azt írta, hogy az ÁSZ folytatja a párt lejáratást, és a DK már bejelentette, hogy egyetlen forintot sem fizet.