A dízelautósok örülhetnek szerdától

Fotó: RIA Novosti / Igor Zarembo / RIA Novosti / Igor Zarembo

-

A benzin árát egyelőre nem csökkenti tovább a Mol, pedig az olajár féléves mélyponton van. Annak azonban nem feltétlenül biztató az üzenete, hogy olcsó a nyersanyag.


Csökkenti bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a 95-ös benziné nem változik. A csökkentéssel a gázolaj literenkénti átlagára 355-356 forintra mérséklődik, a 95-ös benziné 374-375 forint marad. Legutóbb múlt pénteken változtak az árak, akkor bruttó 5 forinttal csökkent a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára.

A benzin literenkénti átlagára tavaly szeptember és 2015. január között mintegy 100 forinttal csökkent, majd idén július közepéig fokozatosan több mint 70 forinttal emelkedett. Az utóbbi két hétben viszont mintegy 20 forinttal ismét csökkent a benzin ára. A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára február eleje óta csaknem 30 forinttal lett magasabb, az utóbbi két hétben viszont már több mint 10 forinttal csökkent.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.


Csak az amerikai gazdaság erős

Hathavi mélypontra süllyedt a kőolaj ára a hétfői kereskedésben; a piac attól tart, hogy túlzott mértékű tartalékok halmozódhatnak föl, mert a kitermelés nem csökken, miközben a kínai gazdaság lassulásával gyengülhet az ázsiai ország nyersanyagéhsége. A mostani lehet a leggyengébb harmadik negyedév a kőolaj piacán a pénzügyi válság 2008-as kitörése óta.

A kitermelés júliusban csúcsot ért el a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamaiban. Szaúd-Arábia és a többi jelentős OPEC-ország egyelőre nem hajlandó csökkenteni, védve a piaci részesedését, miközben az olajár 9 százalékkal csökkent az év eleje óta.

Az északi-tengeri Brent típusból egy hordó (159 liter) 51,11 dolláron forgott közép-európai idő szerint hétfő délután egy órakor, ez 1,10 dolláros esés. Előzőleg 50,85 dolláron is járt az árfolyam, utoljára január 30-án volt ilyen gyenge. Az amerikai WTI típus ára 71 centtel, 46,41 dollárig esett, ez négyhavi mélypont.

Az olaj árára hatással volt, hogy a hétfői friss adat szerint kétéves mélypontra gyengült a kínai feldolgozóipari aktivitás. Az árfolyamot emellett lefelé nyomja az erős dollár.