A divat világából a startupok közé

-

HÁTTÉR

Gyerekkorát tervrajzokkal teli lepedők és újpesti panelházak között töltötte. Később modell lett, ezért Hong Kongban lelógatták egy erkélyről. A Tisza-partra uszadékfa-felfogó rendszert tervezett, amellyel fél Észak-Magyarország energiaellátását meg lehet oldani, míg okostelefonos appja a világ legfontosabb startup-versenyén, a Global Startup Battle-ön bekerült a döntőbe. Ő Varga Noémi: építőművész, dizájner, modell.


Szülei építészek voltak, otthoni irodájukban dolgoztak, a lakásban kifeszített lepedőkre rajzolt tervrajzok lógtak mindenfelé. Egy újpesti általános iskolába járt, ahol néha a tanárok verték a gyerekeket, máskor a gyerekek a tanárokat, legtöbbször pedig a gyerekek egymást. A szürke hétköznapokból a kiutat a nyarak jelentették, mert Hrisztosz bácsi, az iskola görög tesitanára minden nyáron levitte a panelrengeteg srácait a Tiszára evezni. A gimnáziumban sok érdekes dolog nem történt vele. Tizedik utáni nyáron egy fagyizóban dolgozott a Balatonnál, aztán szerelmes lett, de csalódott. Az ősz hamar eltelt, és 2000 hűvös decemberében úgy döntött, hogy Újpestről egészen a Nyugati Pályaudvarig merészkedik, hogy megnézze a karácsonyi vásárt. Itt történt, hogy egy idősebb nő megkérdezte tőle, hogy nem akar-e modellkedni. Akart.

Huszonéves korára bejárta a világot, New Yorktól Tokión át Párizsig mindenhol dolgozott. Aki azonban úgy gondolja, a modellszakma csupán arról szól, hogy a csajok kirúzsozva cigiznek egy kastély erkélyén, miközben kokainkapszulákat ropogtatnak vidáman nevetgélve, az súlyosan téved. Próbáljon meg bárki végigcsinálni egy tizenhat órás fotózást kajálás és leülés nélkül, mínusz két fokban, ideges japán divatfotósok között.


Varga Noémi számára hasonló élmény volt az is, amikor egy Hong Kong-i toronyház korlát nélküli erkélyén fotózták, félig lelógva, miközben az életét egy ismeretlen fotósasszisztensre bízta, aki fél kézzel tartotta a semmi fölött. Persze a modellkedés nem csak életveszélyes helyzetekből és végigéhezett fotózásokból áll. Néha kifejezetten jól jön. Noéminek például akkor, amikor a MOME építőművész szakán lenyomta első kipakolását. Négy napig nem aludt, aztán megvédte a diplomáját, hazafelé pedig elaludt a metrón nagykabátban. Két óra múlva már a Barbados-felé tartó gépen ült, a karibi szigeten pedig egy nagyon kedves, nagyon kövér néger asszony fogadta, aki a tengerpartra vezető út során a babakék barbadosi lakókocsik történetéről mesélt neki.


Már-már orwelli lehet a helyzet, amikor valaki az utcán sétál, és egy óriásplakátról önmaga néz rá vissza. Egy idő után azonban a képeken, plakátokon látott arc és a modell valódi énje olyan mértékben válik külön, hogy gyakran már fel sem ismeri önmagát. Sőt, egy idő után teljesen közömbössé válik számára az összes kép, melyeket a fotósok saját tetszésük szerint alakítottak. Mint minden szép csajnak, így neki is meg kellett küzdenie azzal, hogy szakmai körökben is komolyan vegyék. És mivel a legtöbb ember a modell szó hallatán egy tengerparton fürdőruhában hempergő, rosszabb esetben krómozott kamionajtókat szappanozó macára asszociál, ebből akadtak konfliktusok. Még akkor is, ha valaki a Vichy vagy a Nespresso arca, a Vogue és az Elle nemzetözi kiadásában szerepel, és jelölik a Woman of the Year díjra modell kategóriában.

-


Még egyetemista korában alapította meg Reich Wandával a Numbernow építészirodát, amelyhez olyan menő projektek fűződtek, mint a Benedict and Helfer Iroda berendezése, a Nanushka Beta Store belsőépítészeti megvalósítása, vagy éppen Gryllus Ábris Európa-szerte sikert arató diplomamelója, a Syntonims építészeti terének megtervezése.

Az igazi áttörést azonban mégsem ezekhez a projektekhez, hanem Hrisztosz bácsihoz fűződik. A nyári Tisza-túrák emlékei ugyanis annyira megihlették a diplomára készülve, hogy ,megtervezte a Tisza árterének  energiaellátását, amelyért a 2013-as Média Építeszeti Díját is megkapta terv-kategóriában. Bár az elgondolás univerzális, azaz kisebb változtatásokkal Hollandiában vagy Thaiföldön is működhetne, maga a diploma Észak-Magyarország igényeihez van igazítva. A legmeglepőbb nem is a régiót jellemző szegénység és kilátástalanság, hanem az, hogy a Tisza mentén élő emberek legnagyobb része egyenesen utálja a folyót. Ennek legfőbb oka az árvíztől való félelem, és ebből következően a tájtól való elidegenedés.


Az építész tervében egy olyan megoldást keresett, amely anyagilag és technikailag sem túl megterhelő, mégis energiát, ezáltal pedig pénzt tud termelni a régiónak. Valószínűleg mindenki látott már a Duna-parti mólókon felpúposodó szemét- és uszadékfa-hegyet. Az uszadékfa remekül hasznosítható tüzifaként, ha a vízenergiával működő szárító és aprító gépek feldolgozzák. A folyóra tervezett kisméretű feldolgozó-házakat pedig egy víz alatt elhelyezett görgős szerkezet tartja árvíz idején is a víz tetején,  az úszóház így a vízszinttel együtt emelkedik.

A tervben fontos szerepet kap a megoldáskeresés a térség gazdasági és szociális problémáira. Arra például eddig még megdöbbentően kevesen gondoltak, hogy a tiszai ártér gyakorlatilag Európa legjobb gyümölcstermelő vidéke lehetne, ha megfelelően betelepítenék gyümölcsfákkal. A termékek feldolgozása és szállítása a vízen történne, Észak-Magyarországból pedig szárított gyümölcs- és lekvárnagyhatalom válhatna.

Az építész-, dizájner- és modell-melók közben és mellett született meg az ARYS ötlete. A mobilkészülékekre letölthető alkalmazás lényege az, hogy szövegeket, zenéket, képeket, videót lehet posztolni különböző helyekre. Például valaki sétál a Parlamentnél, és eszébe jut egy gondolat, amit a Tisztelt Házban aznap történt eseményekhez hozzá akar fűzni, akkor felírhatja a kupola fölé a véleményét. Vagy mondjuk bringázik a Duna-parton, és az Unkown Mortal Orchestrától a So Good At Being in Trouble-t hallgatja, felposztolhatja a dalt a Boráros tér és a Petőfi-híd közé.


Az ARYS igazán nagy újítása talán nem is a posztolásban rejlik, hanem abban, hogy kimozdít a monitor elől. A tervezők ugyanis úgy alkották meg a programot, hogy a posztok lehetnek publikusak és személyre szabottak is. Ez azt jelenti, hogy lehet csupán a poszt koordinátáit közölni azzal, akinek szántuk. Így oda kell mennie a helyszínre, és csak akkor tudja meg, hogy pontosan mi is az üzenet, amit közölni akarunk vele. Szakításhoz, lánykéréshez, tervbemutatáshoz, és egyéb súlyos infók közlésére is tökéletesen alkalmas tehát. Az applikáció egyébként bekerült a Global Startup Battle, a világ legfontosabb startup-versenyének döntősei közé is, miután a GSP magyarországi versenyén elhozta a fődíjat. Varga Noémi következő terve egy olyan platform, amely a fiatal, egyetemista művészek terveibe és munkáiba nyújtana betekintést. Ha a SOON összejön, egy világméretű háló jöhet létre zenészeknek, képzőművészeknek, építészeknek, filmeseknek és bármilyen egyéb kreatívnak a világ bármely egyeteméről. Így a cégek és fejlesztők látókörébe kerülhetnek, és jobb eséllyel kerülik el az éhenhalást, mint a hagyományos rendszerekben.