A diszkrimináció miatt Kalifornia megtiltja az USA-n belüli utazást

Fotó: AFP / THOMAS SAMSON

-

Nem fizetnek állami utat oda, ahol megsértik a homoszexuálisok jogait.


Kalifornia újabb négy amerikai szövetségi államba tiltja be az államilag finanszírozott utazásokat, mert ott megsértik a homoszexuálisok, leszbikusok és transzneműek jogait – mondta Xavier Becerra államügyész. A tiltás minden olyan utazásra kiterjed, amelyet Kalifornia állam finanszíroz, vagy csak részben is támogat.

Kalifornia már korábban bevezetett ilyen intézkedést, akkor Kansas, Észak-Karolina, Tennessee és Mississippi államokra. A mostani döntéssel a tiltottak listája Texasszal, Alabamával, Kentuckyval és Dél-Dakotával bővül.

Texasban, Alabamában és Dél-Dakotában a napokban fogadott el a helyi képviselőház olyan törvényt, amely megtiltja a meleg közösségekben élőknek, hogy gyermeket fogadjanak örökbe, vagy nevelőszülőként vegyenek magukhoz gyermeket. Kentuckyban arról fogadtak el törvényt, hogy az egyetemi csoportokban és klubokban a hallgatók elutasíthatják meleg évfolyamtársaik tagfelvételi kérelmét.

A kaliforniai államügyész szerint Kaliforniában azon munkálkodnak, hogy a társadalom valamennyi tagjának jogait védelmezzék, ám az USA egyes részein diszkriminatív törvények születnek. „Amikor azt mondtuk, hogy közösségünkben nem tűrjük el a melegek hátrányos megkülönböztetését, akkor ezt komolyan gondoltuk" – mondta Becerra.

A tilalom érinti a kaliforniai állami intézmények, ügynökségek, hatóságok, bizottságok és a kormányzat valamennyi részlegének államilag finanszírozott, vagy részben támogatott utazását. A tilalom alól van néhány kivétel is: például ha ösztöndíjak vagy valamilyen engedély beszerzése céljából válik szükségessé az utazás.