A diszkrimináció ellenére integrálódnának az európai muszlimok

Fotó: MTI/EPA / -------------------

-

Átfogó felmérés mutatja be a muzulmán közösségek véleményét.


Az EU-ban élő muzulmánok túlnyomó többsége annak ellenére bízik a demokratikus intézményekben, hogy jelentős megkülönböztetést és zaklatást tapasztalnak a hatóságok és a többségi társadalom részéről – áll az EU Alapjogi Ügynöksége, az FRA jelentésében.

A felmérés eredménye ellentmond annak az állításnak, hogy a muszlimok nem integrálódnak az európai társadalmakba – mondta Michael O'Flaherty, az EU bécsi székhelyű ügynökségének igazgatója kijelentette. Épp ellenkezőleg, körükben a demokratikus intézményekbe vetett bizalom magasabb, mint a lakosság nagy részében általában – mondta O'Flaherty.

Tizenöt uniós tagállamában, több mint 10500 muzulmán bevándorló és az Európában született muszlim vallású fiatal megkérdezésével rögzített felmérés szerint az unióban élő muzulmánokat folyamatosan érő diszkrimináció és az ellenük gyűlöletből elkövetett bűncselekmények akadályozzák a beilleszkedésüket, és csökkentik a munkába állásuk esélyeit. Ez mind az egyén, mind a közösség elidegenítésének kockázatával és veszélyes következményekkel jár.

A jelentés szerint a muzulmán válaszadók 76 százaléka szorosan kötődik ahhoz az országhoz, ahol él. A munkát keresők 31 százaléka élt ált hátrányos megkülönböztetést az elmúlt öt évben. 42 százalék szerint a rendőrség bevándorló vagy etnikai hátterük miatt igazoltatták őket.

A jelentés a diszkrimináció elleni jogszabályok megsértése esetén hatékony szankciókat javasol. A rendőrségbe vetett bizalmat tájékoztatással erősítenék, és növelnék a muszlimok részvételét a döntéshozatali folyamatokban.

Az Európai Bizottság nem enged teret a muszlim állampolgárokat érő intoleranciának – mondta Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke. Vera Jourová igazságügyi biztos szerint a muszlimokkal szembeni megkülönböztetés túlságosan elterjedt, és különösen a muzulmán nők előtt álló kihívások aggasztóak. Európai, nemzeti és helyi hatóságok és intézmények feladata, hogy a megkülönböztetés ellen hozott intézkedéseknek érvényt szerezzenek, és hogy a muszlim közösség bízhasson a rendőrségben – mondta Jourová.

Az FRA az EU független testülete, az alapvető jogokkal kapcsolatban nyújt szakértői tanácsadást az uniós intézményeknek és tagállamoknak.