A diktatúra parancsára ölték meg García Lorcát, áll egy jelentésben

-

Szocialistának, szabadkőművesnek és homoszexuálisnek írja le Federico García Lorcát egy most előkerült, 1965-ben készült rendőrségi jelentés, amely a költő halálának körülményeit pontosítja.


A Franco diktatúra rendőrsége 29 évvel a költő halála után készítette el az eddig ismeretlen jelentést, egy Marcelle Auclair nevű francia költő kérvényezte a jelentés elkészítését, hogy többet tudjon meg Lorca haláláról, írja a Guardian. A kérésnek eleinte a hivatalos szervek nem akartak eleget tenni, de végül elkészült a jelentés, amely szerint Lorca az Alhambra nevű szabadkőműves társasághoz tartozott. A tagok álnevet használtak, a költő Homérosz néven volt ismert a csoportban. A dokumentum megemlíti a költő homoszexualitását is, ám hozzáteszi, hogy ezt csak elmondások alapján tudják, és egyetlen konkrét viszonyra sem derült fény.

A granadai rendőrség szerint miután több házkutatást is tartottak a lakásán 1936-ban, Lorca a barátainál bújt el, de ott is a nyomára akadtak a hatóságok. Az akkor 38 éves Lorca már világszerte elismert volt íróként és költőként, ám baloldali nézetei és homoszexualitása miatt szálka volt nemcsak Franco hívei, hanem a római katolikus egyház szemében is, írja az MTI.

A dokemtentum annyiban árul el újat az eddigi elméletekhez képest (bár azokból is több volt, többek között egy olyan is, amely szerint a családtagjai ölték meg homoszexualitása miatt), hogy elismeri, hogy Federico Garcia Lorcát a Franco rezsim parancsára ölték meg. Ezt eddig is sejteni lehetett, de hivatalos jelentés nem mondta ki. Sőt, Franco tábornok évtizedekkel ezelőtt kifejezetten tagadta, hogy ő ölette volna meg a költőt, háborús körülményekre hivatkozott és arra, hogy sok egyéb felkelővel együtt vesztette életet a harcok során.

Most kiderült, hogy a rezsim parancsára a dél-spanyolországi Granada közelében lévő Viznar település mellé hurcolták egy Nagy forrás néven ismert helyre, másokkal együtt. Miután kivallatták, meggyilkolták őket. A holttesteket egy közeli szakadékban temették el - áll a rendőrségi dokumentumban.