A diktátor szóvivője tagadja a WHO felkérését

Fotó: AFP/Alexander Joe / AFP/Alexander Joe

-

A diktátor szóvivője próbálja menteni az elnök méltóságát. Szerinte nem vonhatnak vissza olyan felkérést, ami el sem hangzott.


Robert Mugabe zimbabwei elnök visszautasította volna a WHO jószolgálati nagykövetének szerepét, ha felkérték volna – mondta az afrikai diktátor szóvivője.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója egy uruguayi konferencián jelentette be, hogy Robert Mugabe lehet a a következő jószolgálati nagykövet.

A WHO főigazgatója a nyugati mecénások és jogvédők tiltakozása miatt vasárnap visszakozott.

A zimbabwei állami média viszont már Mugabét ünnepelte. "Az elnök új ékessége" – írta a Herald. A lap szerint a 93 éves Mugabe elfogadta a tisztséget.

Az elnök szóvivője kedden azt mondta a lapnak: Mugabe a sajtóból értesült kinevezéséről. A szóvivő állítása nehezen hihető, hiszen a WHO bejelentéskor az elnök is jelent volt.

"Az elnök kínosnak talált volna egy ilyen felkérést – ha kapott volna" – mondta Mugabe szóvivője. "A WHO nem veheti vissza azt, amit oda sem adott, és ami az elnököt illeti, nem érti ezt a nagy felhajtást egy meg sem történt kinevezés körül."

Mugabe bírálói felháborodva fogadták a WHO bejelentését. Szerintük a szervezet olyan embert készült kinevezni, aki végignézte a zimbabwei egészségügyi rendszer összeomlását. Ráadásul az országnak évente mintegy 800 millió dollárt hoz a főként Kína felé irányuló dohányexport.