A Díjbeszedő Zrt. sem adja olcsón a közérdekű adatot

Fotó: MTI/Faludi Imre / MTI/Faludi Imre

-

A szocialista Tóth Bertalantól, a Postával ellentétben, ők csak 7,5 millió forintot kérnek.


Délelőtt a 444.hu nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy Tóth Bertalan szocialista képviselő közérdekű adatigénylésére válaszolva a Magyar Posta hajlandó lenne kiadni azokat, amennyiben a képviselő fizet közel 70 millió forintot. A Magyar Posta tételesen lebontotta, mi mennyibe kerül, így az adatköltséget, a szakértői és jogi költséget, az órabért és az anonimizálást is szépen kiszámlázná. Most a VS.hu-nak elküldött, szintén Tóth Bertalan által indított adatigénylésre a Postáéhoz nagyon hasonló módon válaszolt a Díjbeszedő Zrt. is, igaz, ők csak 7 428 368 forintot kérnének 264 közérdekű irat kiadásáért, amely 4000 oldalon terpeszkedik el.


A Díjbeszedő szerint a kért adatcsomag összeállítására 1000 órára van szükségük és óránként 6 539 forintot számláznának ki, vagyis összesen 6 539 000 forintot. Az adminisztratív feladatok munkaköltségét pedig összesen 865 564 forintra számították ki. Erre jön még az adathordozók költsége, így Tóth Bertalannak összesen 7 428 368 forintot kellene kifizetnie. A Díjbeszedő azt írja, hogy az adatigénylés teljesítését csak akkor áll módjukban teljesíteni, ha Tóth ezt az összeget kifizette.

A Díjbeszedő válaszát Majtényi Kálmán igazgatósági tag írta alá, aki ez év áprilisáig a cég vezérigazgatója volt. A Díjbeszedő Zrt. jelenlegi 100 százalékos tulajdonosa a Magyar Posta. Majtényi jelenleg a Posta kiemelt ügyfelek és ügyféltámogatási vezérigazgató-helyettese.