A digitális zeneeladások utolérték a fizikai hanghordozókéit

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Cristian Gabriel Kerekes

-

A stream-piac terjedésének köszönhetően a zeneipar digitális bevételei 2014-ben megközelítették a hagyományos (CD, vinyl) hanghordozók eladásait.


A digitális piac tavaly 6,9 százalékkal nőtt, így 6,9 milliárd dollárral a globális zene eladások mintegy 46 százalékát teszi ki - írja a BBC. A fizikai hanghordozók szintén 46 százalék körül állnak, a maradékot pedig a jogdíjak, filmek és reklámok alkotják. A vinyl eladások is jelentősen növekedtek – 54,7 százalékkal – így a teljes piac 2 százalékát teszik ki.


Tavaly meredeken emelkedtek a stream-szolgáltatások - mint a Spotify és a Deezer - feliratkozásai, így a bevételeik 39 százalékkal gyarapodtak. A streamelés népszerűsége ellensúlyozta a letöltéses vásárlás, kiváltképp az Apple iTunes egyre csökkenő eladásait.

Becslések szerint a stream-oldalak 100 millió felhasználójából csak 41 millió előfizetéses, a többiek az ingyenes, reklámbevételekre támaszkodó szolgáltatást választják.

„Az ipar elmozdult a birtoklás felől a hozzáférés felé. Még senkivel sem találkoztam, aki látná, mi következik a streamelés után. Úgy tűnik, ez a végállomás.” - mondta Edgar Berger, a Sony vezérigazgatója.

A legtöbbet letöltött szám tavaly Pharell Williams Happy című slágere volt, a legnépszerűbb előadónak pedig Taylor Swift bizonyult.