A Diáksport Szövetség visszautasítja a TASZ állításait a NETFIT-ről

Fotó: MTI / Komka Péter / MTI / Komka Péter

-

A jogvédő szervezet az Adatvédelmi Hatóságtól kérte a fittségi mérési rendszer leállítását, de annak fejlesztője és működtetője azt mondja, a TASZ valótlan, illetve megalapozatlan tényállításokat fogalmazott meg a VS.hu-n is közölt kritikájában.


A Magyar Diáksport Szövetség szerint valótlan és megtévesztő a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) állítása, hogy a „szülőket presszionálják, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy a személyazonosító adatok is szerepelhessenek a rendszerben”, valamint az is, hogy „ismerve a hazai iskolai függőségi viszonyokat, nyilvánvaló, hogy a szülők így megadott hozzájárulása valójában nem önkéntes”.

A Diáksport Szövetség a VS.hu-nak elküldött állásfoglalásában az áll, hogy „a valós tények szerint az adatkezeléshez történő hozzájárulás megadása teljes mértékben önkéntes”, és ha a tanuló, illetve törvényes képviselője nem akarja, hogy a mérési adatokat beazonosítható módon kezeljék, akkor nem írja alá az ahhoz hozzájáruló nyilatkozatot.

A szövetség megalapozatlannak minősíti a TASZ-nak azt a kifogását is, amely „önmagában jelentős problémának” mondja, hogy „az egymás előtti méricskéléssel a gyerekek emberi méltóságát nem tartják tiszteletben”.

A Diáksport Szövetség másképp látja az „egymás előtti méricskélés” ügyét. „A valóság az – írta –, hogy a mérési rendszer működtetésében részt vevő testnevelők több körben, alapos szakmai képzésen mentek keresztül, amelynek keretében elsajátították a mérések elvégzésének módszereit, melyeknek kiemelt fontosságú eleme és alapkövetelménye, hogy a tanulók emberi méltóságát, jogait tiszteletben tartva, a lehetőséghez mért maximális diszkréció mellett történjen a mérés.”

Alapvetően tévesnek és minden alapot nélkülözőnek tartja a szövetség a TASZ-nak azt az állítását is, mely szerint „a NETFIT hozzáállása az, hogy aki nem akarja, hogy a rendszerhez hozzáférő összes személy megtudhassa, hogy mennyi zsír van gyermeke hasán, az nemcsak akadályozza a pedagógus munkáját, de még rossz szülő is”. Ilyen értékítéletet a NETFIT és annak üzemeltetője egyáltalán nem közvetít és nem támogat – jelenti ki közleményében a Magyar Diáksport Szövetség.