A diákok ötödét bántják a tanárok

-

Sok az agresszív tanár a magyar iskolákban egy felmérés szerint. A tanárok az egymást bántó diákokra sem figyelnek oda. Háromezer általános iskolás tanulót kérdeztek.


A diákok 20 százaléka legalább heti gyakorisággal tapasztal bántalmazó tanári viselkedést vagy durva, megalázó pedagógusi szóhasználatot az iskolában – ír egy iskolai erőszakról készült felmérés eredményéről a Magyar Nemzet.

A tanulmányt Buda Mariann, a Debreceni Egyetem Neveléstudományi Intézetének oktatója készítette. Kiderül belőle az is, hogy a tanárok jelentősen alábecsülik az iskolai erőszak gyakoriságát, miközben a diákok egyötöde úgy véli, hogy maguk a tanárok is rendszeresen lépnek fel bántalmazóan. A diákok az interneten elkövetett bántalmazást és lopást komolyabb gondnak tekintik, mint például a kirekesztést.

A felmérés rámutatott arra is, hogy a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban, amelyekbe többnyire a jobb képességű és szociálisan legkedvezőbb helyzetű diákok járnak, alacsonyabb az áldozatok száma, mint a hagyományos általános iskolákban.