A denevérek harapásától és ürülékétől féltik a kimentett gyerekeket

Fotó: AFP / TANG CHHIN SOTHY

-

Gombák, vírusok és baktériumok tenyésznek a sötét, nedves barlangok mélyén. A gyerekek nem utazhatnak a moszkvai döntőre.


Kimentették az utolsó gyereket és az edzőt is a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok, lezárult a 18 napja tartó dráma. "Nem tudjuk bizonyosan, hogy csoda vagy a tudomány vagy mi tette lehetővé, hogy az egész csapatot sikerült kimenekíteni a barlang fogságából.


Mindenki biztonságban van"

– olvasható a haditengerészet Facebook-oldalán.

Az utoljára kimenekített gyerekeket is azonnal orvosi vizsgálatnak vetették alá a barlang kijáratánál, de állapotukról semmit sem közöltek.


Évekig lappang

A denevérek terjesztette fertőző betegségek miatt kell kivizsgálni és karanténban tartani a kimentett gyerekeket – írja a LiveScience. Mielőtt a kimentett fiúk hazamehetnének, kórházba viszik őket, hogy az orvosok megbizonyosodjanak, nem kaptak el semmilyen fertőző betegségeket a föld alatt voltak.

A barlangok ugyanis a baktériumok és vírusok Petri-csészéi – mondta Amesh Adalja, a baltimore-i Johns Hopkins egészségügyi központ kutatója. A leginkább a barlangokban élő denevérek miatt kell aggódni. "A denevérek sok fertőző betegséget, például veszettséget terjesztenek. Nemcsak maguk az állatok veszélyesek, hanem az ürülékük is, ami barlangszerte megtalálható" – mondta.

Azt nem tudni, voltak-e denevérek, ahol a 12 fiú és edzőjük tartózkodott, de a legtöbb barlangban élnek kisebb-nagyobb kolóniák. Ha az orvosok úgy gyanítják, hogy kapcsolatba kerültek a szárnyas emlősökkel, akkor valószínűleg veszettség elleni védőoltást kapnak.

"Vannak gombák is, amelyek előszeretettel tenyésznek denevérürülékben. Spóráik belélegzése gombás tüdőgyulladást, hisztoplazmózist okozhat" – mondta.

Lehet, hogy a gombás fertőzés tünetei nem jelentkeznek a kórházban, csak jóval később. "Vannak esetek, amikor hónapokig, évekig lappang a kór és nem betegíti meg az embert,


hacsak immunrendszeri problémája nem adódik"

– mondta Adalja.

Veszélyes a leptospirózis bakteriális fertőzés is, ami tüdővérzést és agyhártyagyulladást is okozhat.

Kevésbé egzotikus gondok is adódhatnak: lehetnek gyomor-bélrendszeri problémák a barlangi higiéniás körülmények miatt, a bőrsérüléseik szintén elfertőződhetnek.


Nem mennek

A gyerekek továbbra sem találkozhatnak szüleikkel, nehogy fertőzést kapjanak. Feltehetően még egy hétig lesznek kórházban. Az orvosok szerint ezért nem fogadhatják el a FIFA meghívását a focivébé moszkvai döntőjére, a tévében viszont feltehetően megnézhetik a meccset.