A demokraták különleges ügyésszel vizsgáltatnák az orosz befolyást

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Elképzelhető, hogy a demokraták nem szavazzák meg az FBI új igazgatóját, ha a republikánusok nem teljesítik a követeléseiket.


Chuck Schumer szenátor szerint a demokraták valószínűleg nem szavazzák meg az FBI új igazgatóját addig, amíg nem neveznek ki külön ügyészt az Oroszország állítólagos beavatkozásáról folyó vizsgálat irányítására. Az amerikai külügyminiszter a két ország viszonyának javítását ígérte.

Az amerikai-orosz viszony rendkívül alacsony szintjét és a nagyfokú bizalomhiányt emelte ki Rex Tillerson külügyminiszter az NBC televízióban. Szerinte a hidegháború vége óta most a legrosszabb a két ország viszonya, s ennek javítása az amerikai nép és az egész világ érdeke. "Trump elnök világossá tette, hogy fontosnak tartja az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok újbóli beindítását" – mondta Tillerson, aki szerint a jövő igazolja majd, hogy ez sikerül-e vagy sem, mindenesetre sok és kemény munka kell hozzá.

Tillerson utalt a 2016-os amerikai elnökválasztásra és az állítólagos orosz beavatkozásra. Szerinte az amerikai-orosz viszony újraindításakor valamennyi fennálló problémát megvitatnak.

Az esetleges orosz beavatkozás vizsgálatára különleges ügyészt kell kinevezni, mert ha ez nem történik meg, akkor a demokraták valószínűleg nem szavazzák meg az FBI új igazgatóját – mondta Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának befolyásos vezetője.

A kérdést a demokrata párti törvényhozóknak még meg kell vitatniuk, de Schumer támogatja és szorgalmazza is az új FBI-igazgató kinevezésének feltételhez kötését. Tudomása szerint sok demokrata párti politikus támogatja ezt az álláspontot.

A szenátor szerint a vizsgálatot irányító ügyész a kongresszusnak tartozna beszámolási kötelezettséggel és nem az igazságügyi minisztériumnak vagy a Fehér Háznak, s így elkerülhető a kormányzat beavatkozása. "Az emberek fellélegeznének, mert így valóban független, még az FBI-nak sem beszámoló személy irányítaná a vizsgálatot" – mondta Schumer, aki szerint kulcskérdés, hogy republikánusok is csatlakozzanak a követeléséhez.

Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata tagja szerint a Trump-kormányzat fél az orosz kapcsolatokat és befolyást érintő vizsgálatoktól. Szerinte az a látszat alakult ki, hogy az elnök megpróbálja gáncsolni a független vizsgálatot. Warner szerint erre enged következtetni James Comey FBI-igazgató elbocsátása, és Trump nyilatkozat-sorozata. A virginiai politikus örömmel fogadta, hogy szenátusi meghallgatásán Andrew McCabe, az ideiglenes FBI-vezető a vizsgálat folytatását ígérte. A szenátus hírszerzési bizottsága szintén folytatja a vizsgálatot.