A demokrácia egy vicc! Nézzétek meg Trumpot – mondja Kína

Fotó: Getty Images / Chip Somodevilla

-

Jót röhögnek azon, mi történik az Egyesült Államokban.


Ha bármilyen katasztrófa, tüntetés vagy valami hasonló is történik Kínában, arról nem igazán lesz később szó az államilag vezérelt kínai médiában. Ha viszont máshol történik ilyesmi, azt a címlapon hozzák, főleg akkor, ha azzal bizonyíthatják a demokrácia buktatóit és veszélyeit.


Pont ez a helyzet most is: a republikánus elnökjelöltségért küzdő Donald Trumppal magyarázzák, milyen rossz ötlet, ha a nép beleszólhat a vezetők választásába.


A rasszisták térnyerése az amerikai politikában az egész világot aggasztja

– idézi az állampárt lapját, a Global Timest a Guardian. Majd ezzel folytatják: „Már hívták az új Benito Mussolininek vagy Adolf Hitlernek is pár nyugati sajtóorgánumnál.” És, írják utána, ne felejtsük el, hogy Mussolini és Hitler is választások útján került hatalomra.


A brit cikk szerzője szerint Trump egy igazi ajándék a Kínai Kommunista Párt agytrösztjeinek, hogy meggyőzzék az 1,4 milliárdos lakosságot, hogy az emberek akarata általi irányítás biztos út a káoszhoz és a pusztításhoz.

„Ők élvezik az ilyen pillanatokat – mondta a lapnak a Kína-szakértő Zhou Fengsuo, aki 1989-ben a Tienanmen téri vérengzés után hagyta el Kínát, és költözött az Egyesült Államokba. – Nagyon boldogok. Nevetnek az egészen.”


Nekik Trump, akiből elnök is lehet, egy jó karakter ahhoz, hogy bemutassák a demokratikus rendszer hiányosságait. Peking nagyon kárörvendő ebben az ügyben.