A dánok átengedik a menekülteket a svédekhez, akiknek ez nem tetszik

-

A dán rendőrfőnök bejelentését Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerencsétlennek minősítette.


"Nem állíthatjuk meg azokat a külföldieket, akik nem akarnak menedéket kérni (Dániában)" - fogalmazott Jens Henrik Hoejbjerg dán rendőrfőnök, aki szerint a dán hatóságoknak nincs más választásuk, mint tovább engedni őket, szabadon utazzanak, ahová csak akarnak. Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze a politikai pártok vezetőit, ezután pedig "teljes támogatásáról" biztosította a rendőrség döntését.

Vasárnap óta legalább 3200 migráns lépett be Dánia területére, közülük 668 ember folyamodott menedékért ebben az országban. Többségük azonban tovább akar utazni Svédországba, Norvégiába vagy Finnországba. Különösen a svédországi, "gáláns" menekültpolitika vonzza őket, akárcsak az, hogy sokuknak hozzátartozóik, rokonaik élnek ott. Emiatt az utóbbi napokban több száz menedékkérő nem volt hajlandó regisztráltatni magát, ujjlenyomatot sem engedett venni Dániában.

A dán hatóságok döntése fagyos fogadtatásra talált a svéd kormány részéről. Stefan Löfven miniszterelnök a dán lépést szerencsétlennek minősítette, és az uniós előírások betartására hívta fel a figyelmet, elsősorban arra, hogy a menedékkérőket abban az EU-tagországban kell regisztrálni, ahová először belépnek.

A korábbi híradások szerint csütörtökön ismét megindult a vasúti forgalom a német-dán határon, Flensburg és Padborg között. A Reuters jelezte: mivel a menedékkérők zöld fényt kaptak a dánoktól, a következő órákban sokan vonattal fognak utazni Koppenhágába, ahonnan rövid idő alatt eljuthatnak Malmőbe az Öresund-hídon keresztül.

A svéd migrációs ügynökség szerint az elmúlt hetekben 13 700-an érkeztek az országba, közülük vasárnap óta 686 ember kért menedékjogot Malmőben.