A dallasi cowboyok lenyomták C. Ronaldóékat és Messiéket is

-

A Dallas Cowboys a tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL), egyben a világ legértékesebb klubja a Forbes gazdasági magazin szerint.


Az újság becslése alapján a texasi együttes 4 milliárd dollárt ér, ez 25 százalékkal több, mint egy éve volt. Így az egész sportvilágot tekintve is élre ugrott a Real Madrid labdarúgócsapatát megelőzve, amely 3,26 milliárd dollárt ér. Az első öt helyezett további sorrendje a Forbes számításai szerint: New England Patriots (3,2), New York Yankees (3,2) és FC Barcelona (3,16).

A beszámoló szerint az NFL új televíziós szerződései által a liga 32 csapatának értéke 38 százalékkal nőtt, így az együttesek átlagosan 2 milliárd dollárt érnek. A televíziós bevételekből érkező 4,4 milliárd dollár kiemelkedően a legmagasabb érték az észak-amerikai profi ligák (NFL, NBA, NHL, MLB) között. A baseballosok 1,1 milliárd dolláron, míg a kosárlabdázok idén még kevesebb mint 1 milliárd dolláron osztoznak, igaz a 2016-2017-es szezontól ők már 2,5 milliárd dollárt tehetnek zsebre.


Nincs náluk drágább a világon


A legnagyobb értéknövekedést a San Francisco 49ers produkálta: a jövő évi Super Bowlnak otthont adó új stadionjának köszönhetően 69 százalékkal nőtt a klub értéke, és jelenleg 2,7 milliárd dollárral ötödik a rangsorban.

Ez a 18. alkalom, hogy a Forbes elkészíti a NFL-franchiee-ok értékelését, és sorozatban ez a kilencedik alkalom, hogy a Cowboys áll a lista élén. A texasi klub 2014-ben 620 millió dolláros forgalmat generált, övék a legmagasabb átlagos nézőszám (90 000), valamint a stadionban lévő kiemelt helyek (VIP-páholyok stb.) révén is 120 millió dollár folyt be a kasszájukba. A klub bevételeit növeli az a 30 millió dollár is, amely az AT&T Stadion nem sportcélú hasznosításából folyt be. Mindezt úgy, hogy a klub az elmúlt 20 évében nem játszott nagydöntőt, azaz nem jutott be a Super Bowlba.


A New Engalnd Patriots és a San Francisco 49ers is a legértékesebbek között robog


A New England Patriots, az elmúlt másfél évtized kétség kívül legeredményesebb csapata a második a listán, a bostoniak 3,2 milliárd dollárt érnek. A további sorrend az első ötben: Washington Redskins (2,85 milliárd dollár), New York Giants (2,8) és San Francisco 49ers (2,7). A kaliforniaiakra érdemes még egy mondatot szánni: a klub jegyeladásból, szponzoroktól, a Levi’s Stadion luxuspáholyainak értékesítéséből és a nem futballhoz kapcsolódó rendezvényekből 160%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A Forbes kiemeli, hogy az NFL a világ egyetlen olyan sportszervezete, amelynek minden klubja nyereséges! Ennek egyik legfőbb oka, hogy a stadionok a klubok kezében vannak. A másik, egyre nagyobb hangsúlyt kapó bevételi forrás pedig az online jelenlétből származik. Az NFL-applikáció, a fantasy football játék vagy a Verizon távközlési céggel kötött 1 milliárd dolláros streamingszerződés is szépen hoz a konyhára.


Az Arizona Cardinals nyerni ugyan nem szokott semmit, de a tulajdonosát milliárdossá tette


További érdekesség a kevésbé népszerű, kis csapatok értékének látványos növekedése. A Buffalo Billsért 1,4 milliárdot, a Jacksonville Jaguarsért 770 millió dollárt fizettek, nem beszélve a Cleveland Brownsról, amelyért új tulajdonosa 987 millió dollárt fizetett ki, ami 86%-kal több, mint amennyiért utoljára 1998-ban gazdát cserélt. Vagy ott van az Arizona Cardinals, egy csapat, amelyik szökőévente jut be a rájátszásba, azonban tulajdonosát, Bill Bidwillt idén már milliárdossá tette, miközben a franchise a maga 1,54 milliárd dolláros értékével csak a 20. a klubok rangsorában. Bidwill mellett a Cincinnati Bengals és a New York Giants tulajdonosa is milliárdos lett csapata jóvoltából.


Paul Allen, a Seattle Seahawks tulajdonosa joggal lehet elégedett


A Forbes nemcsak a klubokat, hanem azok tulajdonosait is rangsorolta vagyunk szerint. Itt a Seattle Seahawksot tulajdonló, Microsoft-alapító Paul Allen áll az élen.


A leggazdagabb klubtulajdonosok az NFL-ben:
1. Paul Allen (Seattle Seahawks) 17,8 milliárd dolláros vagyon
2. Stan Kroenke (St. Louis Rams) 7,6
3. Stephen Ross (Miami Dolphins) 6,7
4. Shahid Khan (jacksonville Jaguars) 5,6
5. Jerry Jones (Dallas Cowboys) 5
6. Jerry Kraft (New England Patriots) 4,8
7. Terrence Pegula (Buffalo Bill) 4
8. Robert McNair (Houston Texans) 3,3
9. Steve Bisclotti (Baltimore Ravens) 3,2
10. Jimmy Haslam (Cleveland Browns) 2,8