A dalai láma szerint Párizsnak most nem imára van szüksége

Fotó: ONLY WORLD / BOB DEWEL

-

A #prayforparis hashtag szinte azonnal elözönlötte a közösségi médiát a pénteki párizsi merényleteket követően. A buddhista vezető szerint azonban nem szabad Istent belekeverni a terrorizmus kérdésébe, az embereknek kell azt megoldaniuk.


A dalai láma a Deutsche Welle, német állami csatornának adott interjújában fejtette ki a véleményét, miszerint nem Istentől kell várni, hogy megoldja az emberek okozta problémákat.


„Ezt nem lehet csak imával megoldani. Én buddhista vagyok, és hiszek az ima erejében, de ezt a problémát az emberek teremtették, és most Istentől várják a megoldást. Ez nem logikus. Isten azt mondaná, hogy oldjátok meg ti, hiszen ti csináltátok” – mondta a vallási vezető, aki szerint a megoldás a humanista értékek támogatásában, az elfogadásban és a harmóniában rejlik. „Ha most elkezdjük, talán még van remény, hogy ez a század más lesz, mint az előző. Mindenkinek ez az érdeke.”


Kezdjünk el a családunk és a társadalmunk békéjén dolgozni, és ne Istentől, Buddhától vagy a kormánytól várjuk a segítséget!

A dalai láma szerint a legtöbb konfliktus vallás- és származásbeli felületes különbségek miatt alakul ki, holott valójában „mind egyek vagyunk”.