A dakkai támadók iszlám fundamentalisták, de nincs közük az ISIS-hez

Fotó: MTI/AP / -------------------

-

A hét terrorista egy betiltott, bangladesi, iszlám fundamentalista csoporthoz tartozott, nem volt kapcsolata az Iszlám Állammal.


A huszonhárom túsz életét követelő dakkai terrortámadás elkövetői mind bangladesiek, egy betiltott helyi szervezet tagjai voltak, nem az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet fegyveresei – közölte vasárnap a bangladesi belügyminiszter.

Aszaduzzaman Khan elmondta, hogy a hét támadó a több mint egy évtizede betiltott Dzsamáati Mudzsahid Banglades (JMB) nevű iszlám fundamentalista csoporthoz tartozott, és nem volt kapcsolata az Iszlám Állammal.

A rendőrség közölte, hogy öt támadót ismertek a hatóságok, milicistaként tartották őket számon, és többször is megpróbálták őket letartóztatni.


A túszdráma helyszíne


Az Iszlám Állam péntek este azt állította, hogy harcosai hajtották végre a támadást a dakkai diplomatanegyedben lévő Holey Artisan nevű étteremben, ahol túszokat is ejtettek. A dzsihadista szervezet egyúttal megfenyegette a „keresztes országokat”, hogy állampolgáraik nincsenek biztonságban mindaddig, amíg „repülőgépeik muzulmánokat gyilkolnak”.

A halálos áldozatok többsége külföldi volt, elsősorban olasz és japán állampolgár. A támadás során két bangladesi rendőr is életét vesztette.

A túszmentő akcióban a hét támadó közül hatot öltek meg a bangladesi különleges erők, egyiküket sikerült élve elfogni. Őt a hírszerzés hallgatta ki.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy


a fegyveresek mind tanult, felsőoktatásban részesült, jómódú családból származó fiatalemberek

voltak, egyikőjük sem volt Korán-iskola diákja. A belügyminiszter szerint dzsihadistának lenni amolyan divattá vált.


Több mint száz rendőr, katona vett részt a terroristák elleni akcióban


A hagyományosan mérsékelt muzulmán országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megszaporodott a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. 2013 óta mintegy két tucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozó személyt, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg fegyveres támadók. Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, pénteken egy hindu templom dolgozóját ölte meg három támadó.